Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Företagare pekas ut som matchfixare

Foto: SCANPIX

En företagare i Stockholmsområdet pekas ut som svensk kontaktman för ett internationellt nätverk som ägnar sig åt matchfixning.
Tysk polis överlämnade uppgifterna till svensk polis som utredde tipset under 2015, men Riksenheten mot korruption gick inte vidare med fallet.

I Dagens Nyheters och Uppdrag gransknings kartläggning av manipulerade matcher i svensk elitfotboll pekas en 33-åring ut som en huvudman.

Polisen i Bochum fick via en informatör tips om att företagaren var inblandad i matchfixning och att han stått i kontakt med Sapinaligan, ett nätverk som tysk polis lyckades spränga med långa fängelsestraff som följd för flera inblandade.

En 55-åring, med anknytning till nätverket, gav detaljerade beskrivningar av 33-åringen och uppgifter om denne fanns i 55-åringens mobiltelefon.

Brett kontaktnät

Tysk polis betraktade spåret som mycket intressant.

- Men vi har inte befogenhet att genomföra några utredningar i Sverige. Det måste svensk polis göra, säger kommissarie Michael Bahrs vid Bochumpolisen till DN.

DN:s och Uppdrag granskning kan visa att 33-åringen har kontakter med funktionärer i flera svenska fotbollsklubbar som funnits med i utredningar kring matchfixning. Han har även en koppling till en av de tre basketdomare som 2013 pekades ut som inblandad i manipulerade basketmatcher.

Friades för penningtvätt

33-åringen har tidigare stått åtalad för grovt penningtvättsbrott, men hävdade att summorna som hade satts in på hans bankkonto var avbetalningar på ett lån.

Han friades av tingsrätten.

Däremot fälldes hans bror för grovt penningtvättsbrott och fick 18 månaders fängelse. Utredningen om 33-åringen visade att han under 2014 hanterade mycket stora summor på ett av sina bankonton. Under tolv månader passerade drygt åtta miljoner kronor på kontot.

Polisen misstänkte att det handlade om penningtvätt, ett brott förknippat med matchfixning.

Publicerad 2016-12-14 kl 20:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons