Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Förre häcklöparen ska lyfta Hysén: "En oslipad diamant"

Foto: TT

Tillbaka i Sverige med uppgift att höja IFK Göteborg. För att lyckas har Tobias Hysén tagit hjälp av den tidigare häcklöparen Robert Kronberg.
– Jag ser honom som en oslipad diamant. Han har kapacitet, men får inte ut sin fulla potential, säger 39-åringen.

Robert Kronberg är rastlös. Eller som han själv säger: "Jag vill att det ska hända saker". Och visst har det hänt saker i 39-åringens liv. Det började med en häckkarriär som tog honom till finaler i både EM, VM och OS. Det fortsatt med en kort bobsatsning, en resa inom tyngdlyftningen (han har två SM-guld i lag) och så startade han KronBee 2010. Ett eget företag med fokus på personlig träning.

Det är det där sista som har fångat mitt intresse.

Robert Kronberg har nämligen alldeles nyligen fått en kund som sticker ut. Som har befunnit sig i det allra starkaste strålkastarljuset under de senaste veckorna. Kunden heter Tobias Hysén, är 33 år och fotbollsspelare i IFK Göteborg.

– Han hörde av sig när han var hemma i vintras. Innan han skulle åka tillbaka till Shanghai.

Robert Kronberg tar av sig jackan och slår sig ner på en plint i ena hörnet av Friidrottens Hus i Göteborg.

– Vi jobbade under kanske sex veckor. Bland annat här inne.

Nu är ni kanske några som undrar vad en gammal häcklöpare kan göra för en elitfotbollsspelare?
Ganska mycket ska det visa sig under den dryga timmen vi sitter ner och samtalar.
Fysträningen är givetvis det centrala. Därunder kommer begrepp som snabbhet, spänst och löputhållighet.

– Jag sa det till honom: "Jag kan bara se till fysen. Fotbollsbiten får du sköta själv."

Robert Kronberg skrattar till.

– Allt handlar om att han ska lära sig att kunna röra sig bra. Han ska kunna springa som en sprinter, hoppa som en hoppare. Det är grunden. Sedan för man över det till det mer grenspecifika, i det här fallet fotboll.

Hur är Tobias?
– Innan vi träffades såg jag honom som en ganska fyrkantig och stel fotbollsspelare. Men nu ser jag honom som en oslipad diamant faktiskt! Han är en bit över 30 och har inte så många år kvar, men ganska snabbt sa jag till honom att om vi jobbar nu är jag helt övertygad om att du rent fysiskt skulle kunna vara med under EM i sommar. Då skrattade han lite. Men jag hoppas att han tänker i de banorna. Killen har kapacitet. Han är väldigt snabb och spänstig. Men jag ser också att han inte får ut sin fulla potential. Han har aldrig effektiviserat sin fys tillräckligt.

Robert Kronberg tar ett djupt andetag.

– Sedan är han envis. Väldigt fokuserad och vill väldigt mycket. När vi körde en del övningar så visade jag först när jag gjorde dem. På en lite högre nivå då. Då skulle han fanimej försöka göra samma sak! Och när han misslyckas med något är han fokuserad och ska snabbt in och göra det tusen gånger bättre.

Tobias Hysén själv är inte på plats i Friidrottens Hus den här tisdagsförmiddagen. Istället springer han runt på gröna gräsplaner ungefär 500 mil bort.

Tillsammans med IFK Göteborg är han på träningsläger i Dubai. De första passen med sin nygamla klubb genomfördes i början av veckan.

– Det känns helt okej, men jag får påminna mig själv att inte ha för höga krav för tidigt, säger han.

Vad ger träningen med Robert Kronberg dig som du känner att du saknar?
– Det handlar mer om specifik snabbhetsträning. Det behövde jag innan jag kom till Blåvitt.

Kommer ni fortsätta köra framöver?
– Jag ska ta ett snack med "Robban" när jag kommer hem. Finns det läge är det ett alternativ jag kommer titta på. Men det blir efter en dialog med Blåvitt. De måste bestämma om det ens är möjligt.

Robert Kronberg hoppas att det blir en fortsättning. Visst har han jobbat med elitidrottare tidigare. Pingisspelaren Jörgen Persson och Alingsås HK bland annat.

– Där gick vi från kvartsfinal till SM-guld på två år.

Men att coacha Tobias Hysén är ändå speciellt.

– Det är jättekul och jätteinspirerande. Jag älskar att jobba med seriösa och högmotiverade personer. Och det är han definitivt.

Sedan är Robert Kronbergs band till fotbollen dessutom oerhört starkt. Han är blåvit sedan barnsben. Stod i klacken som liten kille och såg SM-gulden och UEFA-cup triumferna på 80-talet.

Och han har många idéer kring hur sporten kan och borde förändras. Vi snackar givetvis fysträning då.

– Jag är övertygad om att det behövs ett nytänk. Just nu är fys ett ont måste. Ofta handlar det om att man ska köra fys när man har uppehåll. Du ska springa, bli svintrött, få mjölksyra. Det är fullt ös medvetslös. Men om du ska komma framåt och utvecklas så måste fysen vara en naturlig del av fotbollsspelarens vardag. Jag anser att man inte ser helheten i dag.

– För att ta ett exempel från min egen karriär: Jag kunde inte springa häck hela tiden. Dels hade jag skadat mig ganska snabbt. Dels hade jag blivit ganska monoton. Jag behövde tänka helhet. Jag var tvungen att jobba med sprintsteget, spänsten, specifik rörlighet och styrkan. Jag hade kanske två till tre häckpass i veckan. Nu är häcklöpning och fotboll två olika sporter, men de liknar varandra ändå.

Det låter som du borde kasta dig in i någon fotbollsklubb och börja jobba?
– Haha! Det hade varit jättespännande att jobba med en elitfotbollsklubb. Se vad man hade kunnat göra för resultat. Men samtidigt har jag mitt företag just nu. Det är fullt upp.

Och så ska 39-åringen försöka göra comeback som häcklöpare också. Nästan i alla fall.

– Jag ska bara testa lite. Jag har en liten tanke på att springa veteran VM i höst/vinter. Det går i Perth, Australien. Jag känner att jag har fått upp suget lite. Inte så att jag vill gå all-in, men göra en liten satsning. Få igång systemet igen. Det är ändå något jag har sysslat med i hela mitt liv.

Hur mycket häck har du sprungit sedan du la av 2011?
– Inget. Därför är jag lite nervös inför hur det ska gå nu ...

Publicerad 2016-02-03 kl 13:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons