Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Förslag öppnar för Djurgårdsframtid på Stadion: Känns positivt

Olympiastadion i Stockholm fyller snart 100 år. Nu planeras för att arenan ska hålla i hundra år till.
På onsdagen presenterades förslag på ombyggnad och tillbyggnad av arenan.
-Det som presenterades känns positivt, säger Djurgårdens vd Alf Johansson till TT.

Den borgerliga alliansen i Stockholm gick till val på att bland annat se till att Stockholm får fler och bättre arenor för idrott och evenemang. En ny arena vid Globen, och hemvist för Hammarbys allsvenska fotbollslag, ligger redan i startgroparna. Och före sommaren hoppas de styrande i Stockholm kunna ta ett inriktningsbeslut om nya Olympiastadion.

Finansiering ej klar

Men till skillnad mot den nya arenan vid Globen är det inte stockholmarna som via skattsedeln får betala hela kalaset, som beräknas kosta mellan 200 och 290 miljoner kronor.

-Finansieringen är inte klar. De som kan tänkas vara intresserade av att finansiera Stadion kan vara klubbar, eventuella driftoperatörer eller andra, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M), till TT.

Nordin säger att det angeläget att ta beslut om Stadion inom mandatperioden. Däremot kommer om- och tillbyggnationen inte att starta förrän efter 100-årsjubiléet 2012.

-Det underlättar för oss att byggstarten inte är tänkt att ske förrän om några år. Det hade inte gått att hitta finansiering just nu, säger Johansson.
Djurgården, som har Stadion som sin hemmaarena, påbörjar nu en förankringsprocess i klubben, dels med frågan om vilket förslag som man vill stödja, dels med frågan om sin delaktighet i finansieringen, byggnationen och förvaltningen.

Två förslag

Förslagen, som går ut på öppen remiss, handlar dels om Olympiastadion ska vara en kombinationsarena för både fotboll och friidrott eller enbart en fotbollsarena, dels om hur och var läktarna ska byggas och byggas om för att rymma 20 000 åskådare (i dag rymmer arenan 14 500). Enligt alla förslagen kommer det befintliga yttre skalet på arenan att vara kvar, däremot måste byggnadsminnesförklaringen skrivas om eftersom stora förändringar måste göras invändigt.

Friidrotten och DN-galan, som numera ingår i nya Diamond league, vill gärna vara kvar på Olympiastadion. En av motionerna på Friidrottsförbundets årsmöte i helgen gäller också att flytta Finnkampen från Ullevi i Göteborg till Olympiastadion i Stockholm.

TT

Publicerad 2009-03-25 kl 18:45
Annons
Annons
Annons