Första segern för Hammarby - krossade Helsingborg

Hammarby fick fira första gången i allsvenskan 2016 under söndagen. Henke Larssons Helsingborg besegrades med 5-1 på hemmaplan.

Efter en poäng i premiären mot Östersund och en förlust i andra omgången mot Elfsborg lyckades Hammarby under söndagen ta sin första seger i allsvenskan i år. Den kom hemma på Tele2 Arena, inför 20 516 åskådare, mot Helsingborg.

Men det var bortalaget som började bäst. Mittbacken Carl Johansson nickade in en frispark redan i den fjärde minuten. Den ledningen höll dock inte länge. Erik Israelsson plockade ner ett inlägg i straffområdet och sköt in 1-1 i den sjätte minuten.

Samme Israelsson gjorde 2-1 efter 20 minuters spel. Hammarby-mittfältaren nickade ner ett inlägg, Johan Mårtensson misslyckades med att rensa undan bollen och då nöp Israelsson till med ett skott i bortre hörnet.

Helsingborgs manager Henrik Larsson bytte ut kaptenen Mårtensson redan i den 31:e minuten för att få igång laget.

- Johan hade inte sin bästa dag och så kan det vara ibland. Då tyckte jag det var lika bra att ta ut honom direkt, sa Larsson till C More i pausen.

Men någon upphämtning från Helsingborg blev det inte för det. Hammarbys brasseanfallare Alex klev på egen hand fram och satte 3-1 i den 52:a minuten. Alex fick bollen på offensiv planhalva, avancerade fram till straffområdeslinjen och sköt in bollen i det bortre hörnet längs marken.

Helsingborg skapade en del lägen därefter, men var inte skarpa nog för att göra mål. Istället satte inhopparen Måns Söderqvist ett riktigt snyggt 4-1-mål med lite mindre än tio minuter kvar av ordinarie speltid. Den offensive mittfältaren klev in i plan och dundrade upp bollen i bortre krysset. Kort därefter nickade också Erik Israelsson in en retur till 5-1. Hans tredje mål för dagen.

Matchen slutade 5-1 till Hammarby, som nu står på fyra poäng efter tre omgångar. Helsingborg är dock kvar på en poäng i botten av tabellen.