Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Förundersökning om övervåld läggs ner - men åklagaren ifrågasätter polisen

Nästa

Avbryt
Försök igen

Förundersökningen om polisövervåld mot en supporter i samband med AIK-Malmö FF i höstas läggs ner.
"Det kan dock ifrågasättas om det funnits godtagbara skäl för den nu aktuella våldsanvändningen", skriver åklagaren Håkan Roswall i sitt beslut.

Det var den 4 oktober 2015 som AIK mötte Malmö FF på Friends Arena i Stockholm. I samband med matchen uppstod oroligheter mellan polis och Malmö FF-supportrar. Speciellt vid två tillfällen blev det bråk.

Första incidenten skedde strax innan halvtid, då några ordningsvakter gick in på Malmös läktarsektion. Enligt polisen misshandlades tre ordningsvakter i samband med situationen.

Efter matchen ville polisen sedan identifiera de tre misstänka supportrarna från situationen med ordningsvakterna och väntade därför nedanför bortasektionen. Då blev det återigen tumultartat när två av de misstänkta personerna inte ville kliva ur de bussar som supportrarna skulle åka hem med. Polisen fattade ett beslut om en personell husrannsakan på bussarna.

En MFF-supporter försökte diskutera situationen med poliserna och då uppstod ett bråk där poliser delade ut batongslag, sparkar och brottade ner supportern på marken. Supportern hävdar att han blivit utsatt för övervåld av polisen, som också anmäldes av Malmö FF:s SLO Pierre Nordberg.

Sedan dess har polisens avdelning för särskilda utredningar lett en undersökning om händelsen. I dagarna fattade åklagaren Håkan Roswall beslutet att lägga ner förundersökningen.

Roswall skriver bland annat följande i sitt beslut, som Fotbollskanalen tagit del av:

"I samband med att polisen förberedde sig att ingripa gick målsäganden runt bland grupperingar av polismän och ifrågasatte dem samt använde i detta sammanhang också kränkande tillmälen".

Enligt beslutet fick MFF-supportern ta emot sex batongslag; tre när han står upp och tre när han ligger ner på marken. Dessutom skriver Roswall i beslutet att supportern fått ta emot en "lättare spark" när han låg ner på marken.

"De första två batongslagen träffar målsäganden på vänster flank i samband med att han angriper den polisman som slår på ett sätt som den polismannen har anledning anta utgör ett pågående brottsligt angrepp mot honom. Det har inte varit uppenbart oförsvarligt att slå dessa två slag", står det i beslutet.

"Det tredje slaget har slagits av en polisman som står bakom målsäganden och är riktat mot dennes knäveck. Målsäganden har vid tidpunkten för detta slag fortfarande angripit den polisman som slog mot flanken. Av filmmaterialet går det inte att avgöra om slaget mot knävecket träffat men målsäganden har inte erhållit någon skada i anledning av detta slag. Oavsett om det träffat har det inte varit uppenbart oförsvarligt att slå slaget mot knävecket", fortsätter åklagaren.

Övrig våldsanvändning från polisens sida har skett när MFF-supportern ligger ner på marken, enligt beslutet.

"Det är fråga om två batongslag som sannolikt träffat vänster lår samt ett slag som sannolikt träffat vänster vad. Den polisman som slagit mot vaden har också tilldelat målsäganden en lättare spark. Någon skada som motsvarar den sparken finns inte antecknad i läkarintyget. Det är denna våldsanvändning som målsäganden närmast velat anmäla då han anser att det inte fanns någon anledning alls till våldsanvändning sedan han blivit nedlagd", skriver Håkan Roswall och fortsätter sedan:

"Av filmmaterialet går det inte att avgöra om målsäganden fortfarande gör våldsamt motstånd sedan han lagts ner på marken. Enligt avrapporterande polismän har han fortsatt att sparka med benen och kränga med kroppen. Enligt min mening kan det dock ifrågasättas om det funnits godtagbara skäl för den nu aktuella våldsanvändningen även om målsäganden gjort motstånd".

Trots att Roswall ifrågasätter våldsanvändningen hänvisar han till en dom i Svea Hovrätt från den 18 september 2015 när han förklarar varför förundersökningen läggs ner. Den domen slog fast att en polisman straffritt kan använda sin batong mot personer som inte själva begått något brott eller stört den allmänna ordningen om det sker i samband med en match där det tidigare förekommit våldsamt upplopp.

Roswall hänvisar sedan till en annan dom från Svea Hovrätt, den 10 mars 2016:

"Enligt hovrätten är det ringa tjänstefel när en polisman under sin tjänsteutövning medvetet tillfogar en annan människa en kroppsskada".

Åklagaren avslutar därefter beslutet på följande sätt:

"Mot bakgrund av de ovan nämnda hovrättsavgörandena kan jag inte räkna med en fällande dom om jag skulle väcka åtal för den våldsanvändning som riktats mot målsäganden sedan han lagts ner på marken även om jag skulle kunna styrka att han varit helt passiv då han låg ner. Med hänsyn härtill skall förundersökningen läggas ner".

Under onsdagen publicerade magasinet Offside en text om polisvåld mot fotbollssupportrar. Offside rapporterar att en polis aldrig fällts för misshandel av en supporter och i texten säger åklagaren Håkan Roswall så här om domen från Svea Hovrätt den 18 september 2015:

- Det blir ju lite som att domstolarna anser att om du går på en högriskmatch och polisen använder våld, ja, då får du skylla dig själv. Det är faktiskt konsekvensen. Åtminstone om vi tittar på den här domen, som jag fortfarande kan reta mig på.

Fotbollskanalen har tidigare gjort en kartläggning om händelserna i samband med AIK-Malmö FF den 4 oktober förra året. I den texten berättade MFF-supportern om sin egen syn på oroligheterna.

Supportern var och är inte misstänkt för att ha varit delaktig i situationen uppe på Malmös läktarsektion i slutet av den första halvleken av matchen, då tre ordningsvakter enligt polisen blev misshandlade.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med MFF-supportern, som tills vidare inte vill kommentera beslutet.

Fotbollskanalen söker åklagaren Håkan Roswall.

I spelaren ovan kan du se delar av händelseförloppet i sportsändningen från den 7 oktober 2015.

Publicerad 2016-03-16 kl 10:44

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER