Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fotbollen importerar mest i idrottssverige

Svensk fotboll blir allt mer internationell. 83 nya utländska spelare fick arbetstillstånd i fjol.
-Det kan vara både bra och dåligt. Det gäller att hitta en balans, säger U 21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson.

Fotboll är den gren som fick flest nytillskott av idrottare från länder utanför Norden och EU-området på klubbarnas lönelistor under 2009, enligt ny statistik från Migrationsverket. Av 296 beviljade nya arbetstillstånd för idrottare gick 83 till fotbollsspelare.

Samtidigt fick en handfull utländska fotbollsspelare ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, i enlighet med de nya regler för arbetskraftsinvandring som infördes i december 2008.
-Efter fyra år med arbetstillstånd kan man inte få något mer tidsbegränsat tillstånd, utan får i stället ett permanent uppehållstillstånd, säger Anna Surén, enhetschef på Migrationsverket, till TT.

Totalt fick 85 personer lov att stanna i Sverige för gott enligt denna regel under 2009. Tolv av dem var idrottare.

De flesta av fotbollens "importer" från länder utanför EU kom i fjol från Brasilien, Nigeria eller USA. 17 av 83 beviljade nya arbetstillstånd gällde kvinnor.

U 21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson ser olika effekter av att svenska klubbar har många spelare från andra länder.
-De utländska kvalitetsspelarna behövs för att spetsa lagens kompetens, för att höja allsvenskans attraktionsvärde, och som goda förebilder för unga, svenska talanger. När jag var i Helsingborg lärde sig våra unga svenska forwards mycket av Álvaro Santos, säger Jörgen Lennartsson till TT.

-Problemet är om det kommer en massa sämre utländska spelare och sitter på bänken, och tar plats för svenska talanger. Det handlar om att hitta en bra balans, tycker Lennartsson.

Han vill inte sätta något riktmärke för hur den balansen ser ut.
-Klubbarna har olika arbetssätt, och måste göra som det passar bäst för just dem, framhåller Jörgen Lennartsson.

Spelarföreningen har en liknande inställning.
-Det är så det ser ut i fotbollsvärlden i dag, och troligen även i framtiden. Man flyttar hit och dit, där jobben finns, säger Magnus Erlingmark, rådgivare på Spelarföreningen, till TT.

Föreningen företräder spelare i allsvenskan, superettan och damallsvenskan.
-Vi jobbar för att få med alla, även utländska spelare. Men anslutningsgraden är lägre bland dem, konstaterar Erlingmark.

Medborgare i EU, Norge, Island eller Schweiz behöver inget tillstånd för att arbeta i Sverige. Fotbollförbundet har ingen statistik över hur många utländska spelare som finns totalt i svenska klubbar.

TT

Publicerad 2010-03-11 kl 11:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons