POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
5v

Fotbollsfeber i Varberg - nu väntar spel utan publik för historiska nykomlingen: "Traumatiskt"

Foto: Bildbyrån.

Varbergs Bois har aldrig tidigare spelat i allsvenskan.
När de nu är där väntar spel inför tomma läktare.
- Jättetråkigt, men vi skulle klara oss ekonomiskt om det blir publikfritt hela året, säger klubbchefen Dan Skogman till Fotbollskanalen.

19.00. 15 juni. Olympia.

Kommande måndag väntar allsvensk premiär för Helsingsborgs IF, men framför allt väntar en historisk allsvensk premiär för Varbergs Bois som då gästar skåningarna. Aldrig tidigare har hallänningarna spelat i landets högsta serie. Nu ska de göra det.

Det var det ingen som trodde på. Inte ens Dan Skogman själv, som verkat som klubbchef i knappt två år.

- Det har hänt väldigt mycket i klubben. Och det idrottsliga som hände med A-laget var väl egentligen inget som vi förväntade oss. Det fanns ett mål att vi framöver skulle kunna ta oss upp till allsvenskan, men det låg ett antal år fram i tiden. Den delen gick väldigt snabbt, säger Skogman.

- Men jag tycker att vi har utvecklats som förening och som organisation på ett oerhört bra sätt. Det är optimistiskt och allt känns positivt.

Förberedelserna inför måndagens historiska match har varit långa - och annorlunda jämfört med hur det har varit i superettan.

- Vi har haft ekonomiska möjligheter att få lite bättre stöd runt lag, staben och så vidare. Allt runt A-laget har väl höjts ett snäpp. Med det sagt är vi långt ifrån många andra av de allsvenska klubbarna, men utifrån det läget som vi har och med den typen av spelare som kanske inte är så vanliga i allsvenskan, då nästan alla kommer från lägre divisioner, så har läget för våra spelare och tränare förändrats väldigt, väldigt mycket.

Den historiska allsvenska premiären skulle spelats i början av april. En pandemi kom emellan och sköt upp den. Precis som för övriga klubbar har covid-19 gjort saker och ting svårare även för Varbergs Bois.

- Det är tufft för oss också. Men vi har en helt annan lönebudget än vad de andra klubbarna har. Vi har inte lika mycket utgifter, men vi har haft jättemycket nytta av permitteringsstödet som vi har fått.

- För vår del skulle vi klara oss om det blir publikfritt hela året. Det hoppas vi givetvis inte i första hand, det är väldigt många som vill se oss. Men rent ekonomiskt skulle vi nästan klara det, men vi skulle inte klara det om tv-avtalet skulle förändras.

Ni kommer klara er ekonomiskt om det skulle bli spel inför tomma läktare hela säsongen?
- Vi skulle inte gå i konkurs i alla fall, det skulle vi inte göra. I alla fall inte som det ser ut nu.

Skogman nämner det själv, det är många som vill se A-laget i år. Historisk allsvensk plats - då får publiken stanna hemma.

- Det är traumatiskt, det är det. Men någonstans har man blivit van nu, nu är man överlycklig att man får spela även om det inte kommer någon. Det är en väldigt konstig situation och det är jättetråkigt och jättetragiskt för alla de som verkligen skulle vilja komma och jag tror att vi skulle haft fullt i princip varje match.

- Vi har ju ingen jättestor arena men den tar ju 4 500-5 000 där någonstans. Det är väldigt synd på alla sätt och vis men förhoppningsvis ser det ut som att pandemin lättar så att det i ett första steg kan bli reducerad publik och sedan, lite senare, full publik också.

Framtiden får utvisa när publiken får se sitt lag spela på Varberg Energi Arena, även om hemmaborgen förmodligen fortfarande är mer känd som Påskbergsvallen. Viruset styr framtiden, men det styr inte stämningen i Varberg. 

Vi må leva under en rådande pandemi, trots det råder det fotbollsfeber i Varberg.

- Alla pratar om det. Fotboll är oerhört stort. Det finns ett jätteintresse. 

Och det märks inte bara på stan. Det märks inom klubben. I laget. Det är nära nu.

- Jag märkte det nyligen, när vi fick beskedet att vi kommer få spela. Jag tycker alltid att det är bra på träningarna…men den träningen som var då… det var en otrolig skillnad när de fattade att det bara var ett par veckor.

Fyra som inte var med på den träningen var Tobias Carlsson, Nahom Girmai Netabay, Perparim Beqaj och Robin Book. Kvartetten har lämnat för BK Häcken, IK Sirius, Jönköpings Södra och Örebro SK.

Om det kommer märkas extra mycket att någon av ovan nämnda har lämnat klubben?

- De som var med förra året har lyft sig väldigt mycket och de nya som vi har fått in har visat jättebra resultat. Jag tror vi har minst lika bra kvalitet i år totalt sett jämfört med i fjol.

Hur står sig truppen för allsvenskt spel?
- Skulle du titta spelare för spelare är det nog inte många… då skulle vi nog komma långt, långt ner om du jämför spelare med spelare. Men detta är ett medvetet sätt att jobba, så som vi har gjort. Vi försöker hitta unga spelare från lägre divisioner som vi ser någonting i och sedan göra dem till allsvenska spelare.

- Det är ett bra exempel, det som hände nyligen: Malmö FF skrev kontrakt med en av sina 02:or (Sebastian Nanasi), en av de mer lovande spelarna som kommit fram i Sverige på många år. Samma vecka lånar de ut honom till oss under ett år, för att han är inte tillräckligt bra att få en startplats i MFF. Men de vet hur vi jobbar och att vi vågar satsa på de unga spelarna.

Skogman fortsätter:

- Jag tror inte att vi någon gång har den möjligheten att komma upp så att vi etablerar oss som ett topplag i allsvenskan. Kan vi vara där vi är nu, och kunna fostra spelare och på det viset även få en ekonomi… i princip har vi inte sålt spelare någon gång för att vi ska kunna tjäna pengar på det. Det är säkert ett måste i framtiden, att vi producerar mer egna spelare för att sedan sälja vidare dem.

Är det så du ser på klubben? Att ni inte är en slutdestination, att ni bland annat lånar in spelare från toppklubbar i Sverige, för att de sedan ska ta sig vidare från Varberg?
- Der är det väl till en viss del. Men det tror jag även de flesta svenska klubbarna ser sig som, möjligtvis inte Malmö FF i nuläget, som inte är där. Men de flesta andra klubbar är där. Vi är ett mellansteg, de stora klubbarna hade inte klarat sig utan sina försäljningar, det finns inte en chans att de skulle klara sig.

- Under ett antal år har vi har jobbat oerhört medvetet på ungdomssidan för att kunna producera egna spelare. Jag tror att vi har haft fem eller sex spelare som har varit på landslagssamlingar nu och det var 35 år sedan Bois hade någon i landslaget. Vi har ett antal år kvar att jobba och förbättra vår ungdomssida men vi har tagit fantastiska steg där. 

Det låter som, trots pandemin, att klubben mår ganska så väl.
- Det är väldigt harmoniskt i hela klubben. När det kommer till A-laget så beror väldigt mycket på, i hur bra de kommer lyckas, hur de fungerar som grupp. Var och ens individuella kompetens är förmodligen inte högre än våra motståndares - men hela klubben mår väldigt bra. 

- Det är ett bra, positivt klimat och vi har jobbat väldigt mycket med värdegrundsfrågor och de bitarna. Det är ingen som tycker det är kul om man får skäll. Det är bättre att vi ser möjligheter hos varandra i stället.

Vad kommer vi få se av Varberg i allsvenskan 2020? Vad kan vi som tittar på förvänta oss?
- Vi får inte se något lag som lägger sig och spelar försvarsspel hela tiden i alla fall, det är jag ganska säker på. De stora kvaliteterna vi har är faktiskt de offensiva kvaliteterna.

- Resultatmässigt går det inte att säga, alla förväntar sig att vi ska bli sist eller näst sist. Och det borde vi väl bli, sen hoppas inte jag att vi blir det.

Premiären mot HIF då, hur går det?
- Vi har bra chans, skulle vi ta en poäng där är det mer än vad alla förväntar sig.

Vad ser du mest fram emot som allsvensk nykomling den här säsongen?
- Det var en svår fråga faktiskt, haha. Det har jag inte funderat på. 

Skogman funderar - och avslutar:

- Med den funktionen jag har så tror jag inte att jag tänker rent idrottsligt faktiskt, utan jag tänker att allt ska fungera överhuvudtaget. Att hela klubben ska fungera. Det är mer min ansvarsroll i det hela.

- Sedan hoppas jag verkligen att många får en möjlighet att se detta i verkligheten också, att pandemin saktar ner och att vi får förtroende att ta emot publik. Givetvis i den omfattningen som man bestämmer, men att vi får det. Det är faktiskt traumatiskt, att första gången som vi är i allsvenskan - då får inte en enda människa komma och titta.

Publicerad 2020-06-09 kl 12:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto