Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fotbollspelare smartast? Bäst problemlösare

Intelligens ser inte alltid ut att prägla fotbollsspelare. Men likväl vill nu ändå forskare hävda att just fotbollspelare är lite smartare än alla andra.

Det är forskare vid Karolinska sjukhuset som slagit fast att yrkeskategorin fotbollspelare löser problem bättre än alla andra. Och allra mest skärpta är förmodligen forwards. En målgörare lär alltså genomgående ha ett antal fler iq än en försvarare, för att inte tala om en målvakt. Så låter det i alla fall.

Forskargruppen vid Karolinska har testat 57 fotbollsspelare från allsvenskan och division I, både damer och herrar och dessa testpersoner uppges prestera bättre än män och kvinnor generellt. Det skriver Upsala nya tidning.

Men det fanns en skillnad beroende på vilken nivå man spelade. Absoluta elitnivån gav bättre resultat än för individierna i division I.

Forskarna följde dessa slumpvis utvalda människor under två år och kom också fram till att testresultaten blev ännu bättre ju fler mål testpersonerna gjorde.

- Jämför man med hur folk i allmänhet klarar detta test hörde elitfotbollsspelarna till de två allra bästa procenten av befolkningen, säger läkaren Predrag Petrovic vid Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Han tror att det psykologiska testet kan bli ett viktigt redskap vid rekryteringen av nya spelare till fotbollsklubbarna, men påpekar att studien är liten och ytterligare forskning behövs.

Rönen publiceras i ansedda tidskriften PLoS One.

Publicerad 2012-04-06 kl 09:56
Annons
Annons
Annons