Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fotbollsstöket ska minska - detta är regeringsförslagen

Foto: TT

Läktarstöket ska minska. Hur? Genom ökat maskeringsförbud och en snabbare lagföring.

Fotbollskanalen rappporterade tidigare i år om att den nationella samordnaren avskaffades.

Nu är planen att den luckan ska ersättas av regelbundna avstämningsmöten mellan fotbollsfamiljen och polisen, rapporterar Sportbladet.

Under onsdagen träffades SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, idrottsministern Gabriel Wikström, inrikesministern Anders Ygeman och poliskommissarie Mikael Berkesand, för att diskutera hur landets fotbollsarenor ska få större ordning på läktaren i framtiden.

Tanken är att en skärpt lagstiftning ska höja ordningsnivån på läktarna.

Förslag 1
Maskeringsförbudet ska bli striktare.  

– Vi är överens om att ett maskeringsförbud som också ska gälla på fotbollsarenorna, och inte bara är kopplat till ordningsstörningar, säger inrikesministern Anders Ygeman till Sportbladet.

– Därför kommer regeringen att inom kort lägga fram ett sådant förslag. Det kommer då ske på remiss, så att alla får ha synpunkter, innan det skickas till lagrådet och blir en proposition.

Det nya utvidgade maskeringsförbudet ska vara lagstiftat till den nästkommande allsvenska säsongen.

Förslag 2
Lagföringen ska snabbas på. En person som springer in på plan ska kunna lagföras direkt på plats. Detsamma gäller en persons inblandande i läktarstök.

- Om någon gör fel på en fotbollsarena – som att hoppa in på planen eller kasta in något – så man kunna lagföra och ge tillträdesförbud direkt, samt se till att personen får med sig böteslappen hem, säger Ygeman till Sportbladet och fortsätter om hur förändringen ska ske i praktiken.

– Det kan vara både organisationsförändringar som behövs för det, men kanske också lagstiftningsförändringar. Vi är beredda från vår del att justera lagar om det behövs, men också diskutera med respektive myndigheter om deras arbetssätt, så du får en direkt konsekvens när du gör fel på en arena.

Publicerad 2016-05-18 kl 18:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons