Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fotbollssverige och polisen överens - så ska det bli tryggare fotbollsarenor

Foto: Scanpix

Bättre visiteringar och stoppa berusade människor ska skapa tryggare arenor. Det är lösningen som fotbollsverige tillsammans med polisen kommit fram till.
- Överenskommelsen är ett viktigt steg mot denna samsyn, säger rikspolischef Dan Eliasson.

I år har det varit en del mörka rubriker runt allsvenskan då det varit en rad incidenter på den svenska läktaren - bland annat skandalmatchen i Göteborg mellan IFK och Malmö FF som fick avbrytas på grund att ett inkastat knallskott.

För tre månader sedan så hölls ett möte mellan den svenska polisen, SvFF samt Svensk Elitfotboll där man diskuterade hur man ska komma till rätta med problemen. Tillsammans satte man upp delmål som ska genomföras och tydliggöra ansvaret på det svenska fotbollsarenorna.

- Publiken fortsätter växa samtidigt som brottsligheten och polisuttaget fortsätter att minska. Det är bra så, men vi kan inte slå oss till ro med det när vi ännu har viktiga problem att lösa. Dessa blir väldigt synliga när det händer saker som det det gjort under säsongsinledningen, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll till svenskfotboll.se

Det som mötet kom fram till var bland annat att man måste utöka visiteringarna på arenorna så att illegal pyroteknik inte kommer in på arenorna. Dessutom så ska man bli hårdare och stoppa folk som är påtagligt berusade.

- Åtgärderna kan bidra till en tryggare miljö i samband med fotbollsmatcher. Polisen ska bidra till detta, men även matcharrangörerna har ett stort ansvar. Överenskommelsen är ett viktigt steg mot denna samsyn, säger rikspolischef Dan Eliasson till sajten.

Polisen som sitter på det rörliga filmmaterialet ska också i framtiden prioritera utredningsarbetet samt förbättra samarbetet med åklagarmyndigheten.

FAKTA

Delmål som parterna har skrivit under på

- Ordningen vid entréerna ska upprätthållas och föremål som inte är tillåtna på arenan, såsom exempelvis illegal pyroteknik, ska i möjligaste mån stoppas från att föras in på arenan.

- Påtagligt berusade personer ska inte medges tillträde till den offentliga tillställningen.

- Lagföring är en del i att hantera problemen med bland annat ordningsstörningar och illegal pyroteknik. Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll ansvarar för att uppmana klubbarna att frivilligt bistå Polismyndigheten med utredningsmaterial i form av exempelvis filmmaterial och Polismyndigheten åtar sig att prioritera utredningsarbetet. Dessutom ska samverkan med åklagarmyndigheten förbättras.

Publicerad 2016-05-26 kl 22:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons