Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Från FC Kallon till Sverige - klubben som fostrat "Kamaras" och Banguras"

2011 var Mohamed Bangura, 25, och Teteh Bangura, 24, två av allsvenskans hetaste profiler. 
2014 stavas två av allsvenskans största utropstecken Alhassan ”Crespo” Kamara, 21, och Alhaji Kamara, 20.
Den gemensamma nämnaren finner vi i en fotbollsklubb från Freetown i Sierra Leone – FC Kallon.

Det var under våren 2011 som Mohamed Bangura, 25, och Teteh Bangura, 24, slog igenom med dunder och brak i allsvenskan. AIK värvade Mohamed i juli 2010 från Värnamo och Teteh kom från Köping i januari 2011.

Succén för ”Banguras” var total. Teteh öste in 14 mål på 17 matcher och duon såldes under sommaren 2011. Teteh till Bursaspor och Mohmed till Celtic. Försäljningar som resulterade i omkring 50 miljoner kronor till AIK.

2014 har Alhassan ”Crespo” Kamara gjort 14 mål för Örebro SK och Alhaji Kamara 10 för sitt Norrköping.

Crespo var dessförinnan utlånad från AIK till Örebro innan närkingarna värvade honom inför förra säsongen. Alhaji dumpades av Djurgården och via Frej och Värnamo hamnade han till slut i Norrköping. 

– Forwardstypen är väldigt intressant om man jämför med andra forwardstyper i Sverige. Crespo är väldigt snabb, men också stark. Normalt sett har du forwards som är i bra i djupled, men de har inte storleken och styrkan. Det vill jag säga är unikt, säger Örebros sportadministratör Magnus Sköldmark om sin anfallare.

Likheterna är mellan ”Kamaras” och ”Banguras” är slående. Det råder en slentrianmässig missuppfattning om att Crespo och Alhaji skulle vara bröder. Ungefär på samma sätt som det gjorde kring ”Banguras” 2011.

Alla fyra är kraftfulla anfallare som inledde sina sejourer i lägre divisioner i Sverige. Men framförallt är alla fostrade i samma klubb i Sierra Leone – FC Kallon.
– Det finns ingenstans i världen som allsvenskan är så stor som i Sierra Leone.

Citatet kommer från Patrick Mörk. Agenten bakom såväl Mohamed och Teteh Bangura som Crespo och Alhaji Kamara.

– En ung fotbollstalang i Sierra Leone går till FC Kallon och därifrån till Sverige och vidare ut i de stora ligorna. Det är en plan som de flesta ser framför sig där nere, säger Mörk till fotbollskanalen.se.

FC Kallon bildades 2002 och har fått sitt namn av Sierra Leones stora fotbollsikon Mohmed Kallon. Klubben, som tidigare hette Sierra Fisheries, är en av landets mest framgångsrika.

Efter Mohmed och Tetehs succé 2011 fick Sierra Leone ett uppsving i Sverige som resulterade i att fler spelare gjorde flytten till Nordeuropa.

Hur kommer det sig att fyra forwards från samma klubb i Sierra Leone lyckats så bra i allsvenskan?

– Jag brukar säga att Sierra Leone är Afrikas engelsmän. Det är inte små tekniska lirare, utan det är rejäla fotbollsspelare. Sierra Leone har nästan inga spelare i de stora ligorna i Europa, men har klättrat otroligt på Fifa-rakningen senaste åren. De jobbar hårt och är riktiga lagspelare. Det är egenskaper som betalar sig bra i Nordeuropa. Tittar på du både Crespo och Alhaji så är det fysiska fenomen.

Efter Mohmed och Tetehs genombrott 2011 så har duon karriär stagnerat. Teteh var under våren utlånad till AIK, men på grund av skador blev det inga matcher. Mohmed har under sommaren tränat med bland annat Huddinge i väntan på en ny klubb.

– Visst man kan argumentera att de skulle stannat i allsvenskan efter sina monstergenombrott, men man måste komma ihåg at de här spelarna har ansvar för sina familjer hemma i Sierra Leone. De behöver komma iväg. Jag brukar också säga att spelare bör lämna allsvenskan när de är 22-23 år för att ha ultimata karriärer. Nu har ”Banguras” karriärer tyvärr stagnerat, mycket på grund av just skador.

Med all säkerhet hamnarCrespo och Alhaji snart i samma läge som Mohamed och Teteh. Intresset kring Alhassan ”Crespo” Kamara har växt under hösten. Han har två år kvar på kontraktet med Örebro och klubben hoppas att man får behålla honom. Åtminstone ett tag till.

– Vi har avtal med honom och han skulle nog må bra av att fortsätta här en tid till, det är vi rätt övertygade om, säger Örebros sportadministratör Magnus Sköldmark till fotbollskanalen.se.

Har klubbar hört av sig?

– Det vill jag inte kommentera, men det klart vi märker ett större intresse kring honom.

Vad har han för utvecklingspotential?

– Det var länge sedan man hade den forwardstypen i allsvensk fotboll. Det gör att han borde vara mer intressant för internationella klubbar.

Fortsätter succén för Crespo och Alhaji Kamara lär duon snart vara förlorad för svensk fotboll.

– Det är som Crespo brukar säga: ”Vad är nästa steg? Det står skrivet i stjärnorna”, säger Sköldmark om sitt stjärnskott. 

Publicerad 2014-11-05 kl 20:29
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons