Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Friends Arena ett pengaslukhål för SvFF: "Tror förbundet kommer att dra sig ur Friends"

Foto: Scanpix

Friends Arena

SvFF redovisade en vinst på 16 miljoner för 2013 - men pengaslukaren Friends Arena fick ingen uppmärksamhet.

- Min personliga gissning är att vi kommer att ha en affär där fotbollförbundet äre ute ur Friends drift och ägande på den här sidan av midsommar, säger Idrottens affärers krönikör Dan Persson

Svenska fotbollförbundet rapporterar en vinst på 16 miljoner kronor. Enligt SR:s Ekot är dock bilden missvisande:
– Jag kan tycka att förbundets beskrivning är lite förvånande om man jämför med årsredovisningen, för tittar man på resultatet efter skatt är det minus 113 miljoner och det inkluderar förstås även förlusten av ägandet i Friends. Det är en mer relevant beskrivning av hur fotbollförbundets förmögenhet har förändrats, säger Håkan Thorsell som är universitetslektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Dan Persson, krönikör på Idrottens Affärer har gjort sig känd som en av förbundets skarpaste kritiker efter sina åsikter om ekonomin kring den nya nationalarenan. Däremot försvarar han förbundets ekonomiska rapportering, som han säger är helt i sin ordning.
- Jag tycker att rapporteringen är felaktig. Jag vet att fotbollsförbundets koncernredovisning och förbundets redovisning har använt fonderade medel på det här sättet så länge jag kan minnas. Förmodligen i mer än tio år, men säkert i 20 också. Jag har setts som en av deras värsta kritiker men i det här fallet finns det inget att kritisera. Förbundet har inte dolt något och man har gjort precis som man alltid har gjort när man använt den här typen av fonder för det som är extraordinär verksamhet och man har redovisat det på samma sätt som vanligt, säger han till fotbollskanalen.se,

- Redovisningen är gjort så som man gjort länge, den är helt transparent och den är godkänd av revisorer. Anklagelserna är därför gravt felaktiga.

Hur kan du förklara förbundets redovisning så att även en lekman kan förstå?
- Grunden till fotbollförbundets modell är att man har väldigt ojämna intäkter. De gånger man går till ett internationellt mästerskap, EM eller VM, tjänar man offantligt mycket mer. I och med att man inte vet det har man bestämt för X antal år sedan att lägga pengarna i fonder för att sedan kunna göra lite mer än den befintliga budgeten. Man stoppar helt enkelt undan extraintäkter för att kunna göra saker som inte ryms i den ordinarie budgeten. Då får man den här typen av ryckighet i redovisningen rent bokföringsmässigt, men det är inte konstigt och man har inte dolt någonting.

- Syftet är ju gott. Det är att bygga en organisation som inte bygger på att man alltid tar sig till VM och EM för det skulle ju inte hålla.

Persson slår dock fast att Friends Arena är ett blödande sår i förbundets ekonomi.
- Driftsbolaget är uppe i 400 miljoners förlust och fotbollförbundet har 33 procent av det, säger han.
- Fotbollförbundet är självklart bekymrat över ägandet i driftsbolaget och gör allt för att hitta en lösning där. Min personliga gissning är att vi kommer att ha en affär där fotbollförbundet äre ute ur Friends drift och ägande på den här sidan av midsommar. Sedan är man ju kvar som arrangör av fotbollsmatcher och kan tjäna pengar på dem.

Hur ser du på framtiden?
- Sker affären redan i år så kommer man klara sig alldeles utmärkt. Sker den inte på ett par år så befinner man sig i en väldigt allvarlig situation.

Publicerad 2014-03-10 kl 19:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons