Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Friends mot slutsålt i glödheta derbyt - men kapaciteten oklar: "Kommer inte äventyra säkerheten"

Friends Arena kommer med allra största sannolikhet att vara slutsåld när AIK ställs mot Hammarby.
Däremot står det inte klart hur många som faktiskt kommer att kunna fixa en biljett till derbyt.
- Slutkapaciteten vet vi inte vad den är i dagsläget, säger AIK:s biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen.

AIK och Hammarby gör upp i den allsvenska guldstriden. Den 23 september möts Stockholmskonkurrenterna i ett glödhett derby på Friends Arena. Vad gäller AIK:s rekord på Friends Arena ligger siffran på 43 713, från mötet med IFK Göteborg 2015. Publikrekordet för Stockholmsfotbollen sattes 1959, då Blåvitt gästade Djurgården inför 48 894 åskådare. Redan nu är över 45 000 sålda biljetter.

Däremot är det i dag oklart om det kommer att gå att slå det 60 år gamla rekordet.

- Slutkapaciteten vet vi inte vad den är i dagsläget. Den korrigeras allt eftersom saker och ting förändras. Det kan röra sig om var tv-kameror ska stå eller platser med skymd sikt som vi normalt inte säljer, men som vi kan besluta att släppa upp. En annan aspekt kan vara att vi gjort en säkerhetsblockering som vi senare kanske kan släppa upp efter den sista planeringen. Slutkapaciteten vet vi förmodligen inte vad den är förrän samma vecka som det är match. Däremot finns det inga diskussioner med polis eller räddningstjänst till exempel. De diskussionerna är redan avklarade och kan inte påverka slutkapaciteten, AIK:s biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg.

ANNONS

- Just nu är det bara kapaciteten uppåt som kan påverka totalkapaciteten, vi kommer inte att kunna gå neråt. Det är egentligen ingenting ovanligt att inte veta slutkapaciteten vid det här läget. Det är egentligen så inför varje match. Det är bara det att AIK inte riktigt har varit i den situationen att vi kommer att gå i taket på maxkapaciteten på Friends Arena, Så det har aldrig blivit testat. Det är inget konstigt i sig att en kapacitet kan variera. Det händer inför varje match och man försöker att ha både livrem och hängslen när man räknar. Hellre att du kan släppa upp biljetter än behöva säga till folk att vi behöver återkalla dina biljetter.

Det finns ingen risk för att ni säljer för många biljetter?
- Det är inte möjligt. Alla biljetter är kopplade till en specifik stol. Men jag tror såhär, det kommer att bli slutsålt och det kommer att landa någonstans mellan 48 000 och 49 000.

ANNONS

Inte över 50 000 med andra ord?
- Det tror jag inte är möjligt. Vi har säkerhetsblockeringar för att göra ett så tryggt och säkert evenemang som möjligt. Det innebär att vi får ta bort en del stolar. Jag finner det otroligt att ta in över 50 000.

När tror du biljetterna kommer att var slut?
- Jag hade inte haft is i magen att vänta till nästa vecka.

Och det 60 år gamla rekordet på 48 894 åskådare från Djurgården-IFK Göteborg, är det möjligt att slå?
- Det är möjligt, absolut. Men vi kommer inte äventyra säkerheten för att slå ett 60 år gammalt rekord. Är kapaciteten nådd och vi vet att vi inte kommer att komma över den gränsen så får det vara så. Vi strävar dock efter att slå rekordet.

Vad säger magkänslan – kommer ni slå det eller inte?
- Jag säger som så här: 49 000 är mer än 48 000. Om kapaciteten tillåter det, så tror jag att det går. Men vi vet inte förrän AIK kommunicerat hur många biljetter som är sålda, det är först då vi får ett besked, avslutar Fredrik Söderberg.

ANNONS
Publicerad 2018-09-12 kl 18:16
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto