POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Fystränaren Rosen i lång intervju om MFF:s hårdare försäsong: "Har lärt mig mycket om vad vi kan och inte kan göra"

Foto: Bildbyrån.

MARBELLA. Det är en vecka kvar till Malmö FF möter Chelsea, och flera MFF-spelare har pratat om att det är en av de hårdaste försäsongerna som de har varit med om. Vad säger då fystränaren? 
- Jag tror ärligt talat att det här är den bästa försäsongen som jag har varit involverad i, säger Ben Rosen. 

Mycket av Malmö FF:s försäsong har definierats av hårdare träning. MFF hade fyra och en halv vecka på sig att förbereda sig inför Chelsea i Europa League, och valde att gå hårdare på träningsupplägget än vad de har gjort under de senaste åren. I dag är det en vecka kvar innan första matchen mot Chelsea. Hur ser det då ut? 

- Jag tror ärligt talat att det här är den bästa försäsongen som jag har varit involverad i. Jag tror verkligen det, säger MFF:s fystränare Ben Rosen till Fotbollskanalen. 

- Den har lärt mig mycket om vad vi kan och inte kan göra. Det har bekräftat några av teorierna jag har haft, men inte riktigt testat tidigare. Jag är bara nöjd med hur försäsongen har gått.

- Spelare som Behrang Safari och Rasmus Bengtsson, som tidigare år har haft problem att spela 90 minuter såhär tidigt, klarade av 90 minuter under tredje veckan på försäsongen utan några fysiska besvär. Det visar att vi är något lite på spåren. 

Det har blivit förändringar. Bland annat har det tillbringats runt fem och en halv timme i gymmet i veckorna, både som förberedelse inför vad som ska hända på träningsplanen, men även för att bli mer robusta. 

- Det var mer att vi inte hade gjort såhär innan, men vi kände detta var det bästa sättet att göra det på. Man får ta kunskapen och erfarenheten man har, och hoppas det fungerar, men vi hade väldigt bra bas kring hur vi tänkte.

Ett ordval som Rosen kommer in på flera gånger är ”begränsningar”. De senaste veckorna har han lärt sig att det ser ut att gå att pusha spelartruppen ännu mer, även om det har sett bra ut tidigare år också. 

- Men då var det kanske ytterligare en eller två nivåer som vi kunde ta spelarna till. Kanske var jag lite rädd för att göra det på grund av hur fotbollen är nu. Fotbollen har bestämt sig för att hårt arbete betyder skador. Det är lite frustrerande för skador är en så komplicerad process. Bara för att någon blir skadad och du har jobbat hårt, så betyder inte det nödvändigtvis att det var det hårda arbetet som orsakade skadan. 

- Vi försöker alltid tänka på processen (kring skador) och vad vi kan göra för att reducera det.

- Men som tränare kan vi inte begränsa (spelarna). Vi måste pusha dem varje dag och få dem att pusha sig själva. Detta för att få dem att tänka att det går att göra ännu mer. Inte bara i ett fysiskt perspektiv, utan i ett tekniskt perspektiv, taktiskt perspektiv... I alla aspekter. 

Rosen nämner också fler positiva saker som än så länge har kommit ut ur uppstarten. Kroppsfettsnivån är bättre i spelargruppen, och där är det inte längre några spelare som har några problem. En positiv faktor har varit bristen på skador när försäsongen inleddes, vilket gjorde att ingen har behövt att komma ifatt utan det har varit full tillgänglighet från dag ett. Normalt brukar också någon eller ett par spelare komma till försäsongen i lite sämre form än resten. 

- Oftast är det spelare som är med oss i sitt första år, som har varit på ställen där det har varit accepterat. Det här året kom inte en enda spelare tillbaka med fysiska problem.

- Och en annan sak vi har lärt oss är att den här gruppen faktiskt gillar att jobba hårt. 

Det är ju många diskussioner om fotbollsfysik, och jag kan tänka mig att en del hör om det ni håller på med och tänker: ”det här kommer aldrig att hålla”? 
- Saken är den att de inte vet vad vi håller på med dag till dag. De läser i media att MFF gör allt det här jobbet, och att det betyder att de kommer bli skadade. 

- Men de är inte här och hör diskussionerna vi har varje dag, ser planerna vi sätter, sakerna vi gör för att inte hamna i ett sånt läge... 

Skadeläget än så länge begränsats till enstaka smällar och känningar, även om Rosen erkänner att hjärtat slog snabbare när både Oscar Lewicki och Guillermo Molins tvingades gå ut i en träningsmatch mot Krasnodar.

- Men en skada är en så komplicerad process. Direkt efter det var det ingen verklig stress. Hade tre-fyra spelare fått liknande saker, det är då vi börjar oroa oss och tittar på vad som kanske behöver ändras. Då kollar vi på skadeprocessen på ett annat sätt.

Rosen säger också under att prioriteten den här försäsongen fortfarande är att förbereda laget för ett helt år med matcher, inte bara mot Chelsea. Han kommer också in på vad han tror har gjort det här möjligt: övertygelse och ledarskap. 

- Jag kan inte göra något av detta om det inte kommer från toppen. Jag kan inte driva detta. Huvudtränaren måste driva det. Det är det som Uwe (Rösler) har lyckats att göra. Han har lyckats få in en mentalitet i spelarna när det kommer till att jobba hårdare och vilja jobba hårdare. Sätta en standard för dem. ”Det här är acceptabelt, och det här är inte acceptabelt”. Det finns inga vaga linjer. Alla vet vad som är acceptabelt, och om du inte gör det så blir det problem, för då är du en ”outlier” eftersom alla andra gör det. 

- Folk anpassar sig till majoriteten, och när majoriteten gör något så gör alla det. Det kommer från Uwe och det kommer från ledarna i laget. Markus (Rosenberg) har varit fantastisk den här försäsongen från ett mentalt perspektiv. Sakerna han säger till spelarna, och när spelarna se honom göra saker och tänker ”kan han göra detta, då kan jag inte säga något om det”. Han gör det han ska göra. Det är inte en enda negativ åsikt som kommer från honom, till någon om något. ”Det är såhär vi ska göra, och det är så vi gör”. Uwe och Markus har gett oss som lag den här möjligheten att göra det här. 

Utifrån sett ser det ut som att det har blivit högre krav på vad som förväntas av en i MFF?
- Exakt. Det har det verkligen, och jag tror det är något väldigt bra. 

- Fokuset från spelarna den här försäsongen är något som jag inte kan stryka under nog. Det har varit något som jag aldrig har sett tidigare. Fokuset i gymmet, fokuset på träningsplanen... Man ser en skillnad i vad de vill uppnå, inte bara på torsdag (mot Chelsea) utan för det här året. Förra året sårade många sett till hur det gick i allsvenskan.

- Det finns fokus och vilja att göra vad som än krävs för att vända på det i år, att försöka att vinna allsvenskan.

Publicerad 2019-02-07 kl 09:20

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto