POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Gais och ÖSK inte som Bajen: "Har klausuler"

När Hammarby åkte ur allsvenskan 2009 fanns inga klausuler med lägre löner till spelarna, men den läxan har Gais och ÖSK lärt sig:
- Vi är förberedda på värsta tänkbara scenario, det måste man vara, säger ÖSK:s vd.

Få hade väntat sig att Hammarby skulle åka ur allsvenskan 2009 – också i Hammarby. När Bajen fick lämna högsta serien fanns inga klausuler i spelarnas kontrakt som möjliggjorde lönesänkningar. Ett tufft slag för klubben som brottades med ekonomiska problem och skulle anpassa sig till minskade intäkter i superettan.

I år ser Gais och Örebro ut att lämna allsvenskan, något få tippat på förhand. Gais dåliga ekonomi är känd, medan ÖSK i år tappat rejält inte minst publikmässigt och nyligen gick man ut med ett ”tiggarbrev” till sponsorer och partners för att få in mer pengar.
Men när det gäller spelarkontrakten så bedyrar bägge klubbarna att de har koll på läget.

- Majoriteten av spelarna har klausuler inskrivna att kontrakten ska omförhandlas. Sedan finns det de som inte har det, men jag ser inte det som ett stort problem. Först och främst ska vi sätta oss ner med alla spelare och kolla hur de ser på en fortsättning överhuvudtaget, det är inte säkert att alla vill spela i superettan heller och det kommer lösa sig på det sättet, säger Gais sportchef Mats Persson till FotbollDirekt.se.

Mats Persson värjer sig för jämförelsen med Hammarby. Bajen har haft ekonomiska problem, och skral ekonomi är en känd realitet hos Gais i dag – men Persson menar att just spelarnas kontrakt och löner inte har någon avgörande betydelse. Omsättningen på spelare väntas bli hög och det är på andra plan klubben måste lyfta sig.

- Jag tycker jämförelsen mellan oss och Hammarby haltar. Det är storstadsklubbar bägge två med större klubbar i samma stad, men utöver det känner jag att det är två olika lägen. Jag menar, Hammarby har ett publiksnitt i superettan som de flesta allsvenska klubbar avundas, och jag antar att de har högre omsättning och högre löner för sina spelare i superettan i år än vad vi har i allsvenskan.

- Så jag tror att fallet blev större för dem än det kommer bli för oss just på det sättet. Det här är inget större problem för oss som sagt.

Örebros vd Jan Karlsson slår fast att det inte kommer bli något problem i hans klubb heller.

- Om det är skillnad på Hammarby och Gais lönemässigt så ligger vi väl kanske någonstans mittemellan då. Men vi har kontroll på läget, lovar Karlsson för FotbollDirekt.se.

- Merparten av våra spelarkontrakt har klausuler inskrivna. Man får hela tiden jobba efter värsta tänkbara scenario och vi är förberedda på så sätt.

ÖSK tvångsnedflyttades 2004 då man inte bedömdes klara elitlicensen. Efter det har det pekat uppåt och 2010 var ett succéår med tredjeplatsen. Tyngre i fjol, men att det skulle gå som det gjort i år var nog få förberedda på.

- Jag var inte med 2004, men det är klart att det var en läropeng för föreningen på alla sätt. Det är alltid en balansakt det här, spelarnas kompetens och lagets slagkraft kontra vad vi har råd att betala utan att riskera ekonomin. Den balansen har vi, och den har vi haft de senaste åren, säger Jan Karlsson.

Hur pass förberedda är ni på superettan, hur pass sportsligt slagkraftiga kan ni ta er råd att bli? 

- Det är klart att vi redan nu jobbar på det scenariot, men du får återkomma om någon månad när vi vet definitivt. Det finns fortfarande en teoretisk chans på allsvenskan och då vill jag inte börja prata superettan på det sättet, säger Jan Karlsson.

Mats Persson:

- Det är klart att det kommer bli stor spelaromsättning, men det kan det ju vara mellan två säsonger i allsvenskan också. Självklart är målet att ta sig tillbaka till allsvenskan, men det är för tidigt att säga något om vår trupp nästa år. Det återstår att se vilka som stannar och vilka som lämnar, hur pass mycket och hur bra vi kan värva.

Publicerad 2012-09-30 kl 09:51

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto