POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Galls succéutveckling efter sju år i akademier: ”Jag behövde göra allt för min karriär”

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. För två och ett halvt år sedan var Romain Gall en 21-årig träningsprodukt som knappt hade spelat seniormatcher. Nu är han en av Malmö FF:s jokrar i Champions League-kvalet mot Cluj i morgon. 
- Jag ger aldrig upp bara för att något är svårt, säger nyförvärvet.

Romain Gall var inblandad i en av sommarens största allsvenska övergångar, från Gif Sundsvall till Malmö FF, efter att ha gjort sju mål och tre assist under våren. Han hade tidigt bestämt sig för att flytta i sommar för att skörda ännu fler frukter av alla sina år i akademier. 

Ambitionerna kom redan under åren han spelade streetfotboll i Paris (där han bodde tills han var sju år), och de fortsatte när familjen flyttade till USA. 

- Jag visste när jag var riktigt ung att det här var det jag ville göra, så då handlade det om att börja göra uppoffringar. Det är några av de jobbigaste sakerna jag gjort, men jag försökte alltid att vara i en akademi i USA. Jag flyttade hemifrån när jag var tolv år för att vara 18 månader i en akademi, sedan till en ny akademi två år, och sedan flyttade jag till Frankrike när jag var 15-16 år.

- När jag var tolv år hade jag tur att i början få chansen att träffa min familj. Jag flög hem varje helg, men sedan blev det en eller två gånger per år. Det var jobbigt och är fortfarande jobbigt. 

- Men för mig själv fanns det inga andra val. Jag behövde göra allt för min karriär. Jag ger aldrig upp bara för att något är svårt. 

Hans familj inkluderar pappan (född i Frankrike) som jobbar inom telebranschen, mamman (född i Senegal) som jobbar på Världsbanken, syster som har cateringfirma, en bror som är ingenjör, och en annan bror som är tränare.

- Min bror är min mentor, min personliga tränare. Han hjälper mig med allt. Det kan vara avslut, mottagningar, fitness. Allt. 

Han var i franska Lorient i tre år, där hans max blev att träna med A-laget. Lorient på den tiden kallades bland annat för ”Frankrikes Barcelona” på grund av sin kortpassningsinriktade fotboll.

- Det var laget i Frankrike som verkligen försökte spela fotboll. (Tränare Christian) Gourcuff gjorde så med A-laget och det syntes ner i ungdomslagen. Det var fantastiskt att vara del av den klubben. Man kunde gå och se A-laget, även mot de största lagen, försöka spela fin fotboll. 

Det blev efter det en kort period tillbaka till USA och MLS-klubben Columbus Crew, men utan att få vettigt med speltid. Han borrade ner huvudet, gjorde ännu en uppoffring, och valde en svensk division 1-klubb. 

När han kom till Sverige som 21-åring hade han spelat mindre än 1000 minuter seniorfotboll. I Nyköpings Bis fick han John Wall som huvudtränare och amerikanen Brian Claurhaut som assisterande tränare.

- Det föll sig ganska väl ut snabbt, säger Wall.

- I omgång två gjorde han mål med en vänster yttersida i krysset...

Han snittade ungefär ett mål per match i Nyköping, trots att han utgick från en ytterposition. Det var ett snitt han även hade under tiden i de amerikanska ungdomslandslagen. 

- Han har konsekvent – förutom något år i USA – gjort mål och assist. Det är en jättestor tillgång. Han är bra på kombinationsspel, bra på inträden i box. 

- Han kommer bli en mer och mer central spelare. Hans tillslag och skott kan användas oftare där. Han kan få bollen oftare där än om han ska behöva gå ut på kanten för att göra sin spelare, för jag tycker han är bättre på att kombinera sig fram. 

I morgon kan han få göra sin debut i MFF i Champions League-kvalet mot Cluj, möjligen i en mer central position och då troligen som inhoppare. MFF:s tränare Uwe Rösler har sagt att Gall kan tänkas spela på de flesta positioner i offensiven, inkluderat vingback, och under sina två första träningar har han varit i en central mittfältsroll.

Publicerad 2018-07-23 kl 16:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå