Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Gefle-kuggarnas psykning: "Större press på HIF"

Foto: Scanpix

På söndag åker Gefle eller Helsingborg ur allsvenskan.
Nu börjar psykningarna.
- Helsingborg har större press på sig och det skulle absolut vara ett större misslyckande om HIF åker ur, säger Johan Bertilsson.

Från omgång sex till den sista matchen som spelas på söndag har Gefle legat under strecket. Ändå har laget chans att hänga kvar i allsvenskan. Två poäng skiljer det upp till Helsingborg som är på kvalplats vilket betyder att avslutningen är dramatisk. Gefle spelar borta mot Östersund och Helsingborg har hemmamatch mot Jönköpings Södra.

- Det blir spännande. Vi är laddade och vet som gäller, säger yttermittfältaren Johan Bertilsson.

- Det är som en ny chans för oss. Så här såg det inte ut för någon månad sedan. Då var det mörkt. Men nu lever det även om vi inte har det i egna händer, säger målvakten Andreas Andersson.

Bertilsson och Andersson är två nycklar för att Gefle ska klara av att göra sitt jobb och besegra Östersund. Båda tror att det som talar för deras lag är att det är en match som handlar om att överleva.

- Vi har allt att spela för och Östersund är klara. Vi har desperationen på vår sida. Deras spel kommer inte att ändras utan det blir säkert ett Östersund som kommer att ha mycket boll. Vår desperation får visa sig i hur aggressiva vi är och hur vi tar tillvara på möjligheterna, säger Andreas Andersson.

- Östersund är jäkligt bollskickliga. Det blir viktigt med vårt försvarsspel. Jag hoppas att vi kan ha bollen lite själva och såra dem. Det blir viktigt att ha tålamod och att inte bli för ivrig av att det andra laget har mycket boll. Det gäller att vara noggrann och försöka följa taktiken och sedan ta tillvara på chansen, säger Johan Bertilsson.

Båda tror att det blir seger mot Östersund och passar samtidigt på att skicka några passningar till Helsingborg.

- Jag hoppas verkligen att Helsingborg känner press nu och att det låser sig, säger Andersson.

- Det är klart att Helsingborg har en större press på sig. Det skulle absolut vara ett större misslyckande för Helsingborg än för oss att åka ur. Folk har räknat ut oss länge så för oss är det mer en bonus att kunna knipa kvalplatsen, säger Bertilsson.

Om ni ska tippa matcherna - hur slutar det?
- Jag hejar på Jönköping så klart. Målskillnad är med i bilden (Gefle är fyra mål efter HIF) så Helsingborg ska helst förlora och vi vinna för att vi ska gå om. Jag tror att det blir så att vi tar tre poäng och sedan besegrar Jönköping Helsingborg, säger Andersson.

- Jag tror att Jönköping kan vinna. Jag tror och hoppas att vi vinner med 2-0 och så tror och hoppas jag att det blir 1-0 till Jönköping, säger Bertilsson.

Trots att deras lag har haft ett tungt år och ligger på nedflyttningsplats så är både Andreas Andersson och Johan Bertilsson nöjda med sina egna prestationer.

Andersson, som har spelat i 21 matcher, är femma i allsvenskans målvaktsliga med 74 i räddningsprocent och har tagit 0,95 poäng/match i ett Gefle som sammanlagt har 0,8 poäng/match.

Bertilsson är trea i allsvenskans poängliga med sju mål och nio assist på 29 matcher.

- Jag har gjort en bra säsong men det är klart att man kan bli bättre. Jag hade lite oflyt med skador på försäsongen vilket gjorde att jag missade matcher på våren. Jag kom igång på sommaren och min statistik har vuxit. Jag har visat att jag håller hög allsvensk nivå. Även om vi ligger där vi är har mina siffror visat en hög nivå, säger Andersson.

- Klart att man inte riktigt kan vara helt nöjd när vi ligger där vi ligger. Men jag känner ändå att min säsong har varit bra och att det har gått framåt och att jag har tagit steg. Förra året gjorde jag fler mål än assist och nu är det tvärtom, men jag är nog ändå mer nöjd med mina mål än assisten, det är speciellt och roligt att göra mål, säger Bertilsson som kan göra sin sista match för Gefle på söndag då han har ett utgående kontrakt.

- Vi har inte pratat om en förlängning ännu, det kommer väl att bli efter säsongen. Nu får vi ju se efter helgen hur det går och så. Det är så klart att man alltid vill spela så högt upp som möjligt. Jag trivs bra här men kommer att kolla över möjligheter. Om det finns lag som är intresserade vill jag inte kommentera nu.

Publicerad 2016-11-04 kl 09:47

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER