Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Gefle: "Vi har inte varit för snälla"

Sex år i allsvenskan. Spelare har sålts för 35 miljoner kronor. Trots det har Gefle inte känt sig etablerat i allsvenskan.

- Nej inte det minsta. Det är andra som har tyckt att vi varit etablerade. Vi har aldrig känt oss som etablerade. Vi vet vilka ekonomiska förutsättningar vi har och vi har inte haft att få de förutsättningar ekonomiskt som krävts för att etablera sig, säger klubbens ordförande Leif Lindstrand

I början av 2000-talet var Gefle i division II. Laget spelade matcher mot Selånger, IFK Holmsund och besökte exotiska ställen som Lombia i Kiruna och Skogsvallen i Luleå. Men efter att ha varit ned i tvåan behövde laget bara fyra säsonger på sig att ta sig upp i högsta serien.

Där har gästrikarna varit kvar - fram tills nu. Även om det inte är klart att laget flyttas ned ser läget mörkt ut med tre omgångar kvar att spela.
- Vi är fullt medvetna om var vi befinner oss någonstans. Det är väl inte så mycket att orda om egentligen, säger Lindstrand.

Vad är det som har varit det svåra som du ser att etablera er i den högsta serien?
- Främst är det, det ekonomiska som är kämpigt. Ett år kan man klara av utan problem. Men ju fler säsonger man spelar i allsvenskan, desto dyrare och mer kostsamt blir det.

- Förväntningarna från omgivningen är också det jobbiga. Insikten om svårigheten att klara sig i allsvenskan kanske inte finns hos många. Många tar det för givet att man ska klara av det. Men det är ett oerhört hårt arbete som krävs.

Gefle har sålt många spelare genom åren till andra allsvenska föreningar. René Makondele, Amadou Jawo, Johan Oremo, Alexander Gerndt är några av de etablerade spelarna som har lämnat klubben.

Har ni varit för snälla och naiva när ni har sålt spelarna. Borde ni ha varit tuffare och försökt behålla dem?

- Nej. Vi ångrar inte en enda försäljning. Många frågar hur vi kan sälja spelare men det är utifrån att man inte har insikt om läget.

- Det här är inte varor. Det är människor. Av olika skäl kanske man vill flytta från stan och det kan man inte neka någon. De kommer inte leverera för oss om de inte vill stanna och är på väg härifrån. Vi har sålt spelare för 35 miljoner. Av de har vi kvar 5 miljoner vid årsikftet. Spelarförsäljningarna har varit en förutsättning för att klara ekonomin, säger Lindstrand.

Gefle har hittat talangfulla spelare som de sedan förädlat och sålt dyrt. Men det har också haft sitt pris att lita till det konceptet. Det har gjort att man haft svårt att fylla på med etablerade spelare.
- Hela generationen av spelare sedan division II-tiden har i det närmaste slutat. Av dessa är det bara Mattias Hugosson och Daniel Bernhardsson kvar. Det har inte varit så många nya etablerade spelare som har kommit in, så ur den synvinkeln är det ingen sensation heller att vi ligger till som vi ligger.

- Vi ångrar ingen av försäljningarna vi har gjort trots tabell-läget. Vi har gjort rätt med de fakta vi har. Givetvis kan man önska att vi kunnat haft en spelare som Amadou Jawo kvar. Det är tråkigt att vi inte kan nyttja honom i vårt lag.

Gävle med drygt 90 000 invånare är den minsta staden i Sverige som har ett lag i högsta serien i både ishockey och fotboll och bara 20 kilometer bort ligger Sandviken som har ett elitlag i bandy. Förutsättningarna att hitta sponsorer och finansiärer är därför extremt svåra.

- Att etablera sig kostar pengar. Har man då inte förusättningar eller förmåga att öka intäktsdelen får man problem, säger Lindstrand.

- Lägg därtill att vi har en ålderdomlig arena. Det slår tillbaka mot sponsorerna för oss. Bekvämligheterna som vi har på Strömvallen är inte tillnärmelsevis inte lika bra som Brynäs erbjuder i Läkerol Arena. Och det är tyvärr en begränsad marknad i det här området.

Blicka framåt fem-tio år. Kan Gefle bli ett etablerat allsvenskt lag med den resa och lärdom som ni nu haft bakom er?
- Det är ett alldeles för långt perspektiv att blicka framåt för min del. Men till nästa säsong ser det i alla fall gynnsamt ut. Vi har hela 18 spelare kontrakterade. Så gott kontraktsläge har vi inte haft på flera år.

Publicerad 2010-10-20 kl 16:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons