TV: Gefle gick på knock i kvalet - 3-1 på bortaplan

Gefle

Gefle gick på knock direkt i det fotbollsallsvenska kvalet. Två mål inom loppet av fyra minuter i början av den andra halvleken gav en 3-1-seger borta mot Ljungskile - och ett gyllene läge att säkra fortsatt allsvenskt spel i söndagens retur på hemmaplan.

För Gefletränaren Roger Sandberg kan det bli en härlig revansch för det senaste kvalmötet mot bohuslänningarna. Då, för 18 år sedan, spelade han i det Umeå som förlorade kvalet mot Ljungskile.

Men det är historia nu.
- Nu är det 90 minuters hårt jobb som gäller och det vi fokuserar på, säger han.

Var det något han inte var nöjd med den här torsdagskvällen så var det matchinledningen.

Ett initiativrikt Ljungskile tog kommandot direkt och 1-0 kom också redan i den tolfte minuten inprickat av Jakob Olsson.
- Vi släppte fram Ljungskile alldeles för enkelt. Försvarsspelet var inte bra i början, säger Roger Sandberg.

"En billig straff"
Men den grön-vita lyckan varade inte särskilt länge. Bara fem minuter senare höll Jakob Olsson fast Dioh Williams inne i målområdet - och domaren pekade på straffpunkten.

Johan Oremo stegade fram och rullade behärskat in kvitteringen utom räckhåll för Alex Horwath. Det var säsongens nionde fullträff för Gefles interne skyttekung.

- En billig, billig straff. Sådana där situationer händer i varenda match. Jag förstår inte varför han skulle blåsa just nu. Det blev väldigt tungt för oss, säger Ljungskiles tränare Tor-Arne Fredheim.

Gästerna hade det mesta av spelet under den första halvleken. Men Ljungskile skapade väl så många vassa målmöjligheter. Utdelningen kom i stället i inledningen av den andra halvleken - men för Gefle.

Två snabba mål
Den allsvenska rutinen, tempot och effektiviteten märktes allt mer och med två snabba Geflemål var matchen praktiskt taget punkterad.

2-1 petade Jonas Lantto in i 52:a minuten sedan hemmaförsvaret inte lyckats rensa undan och fyra minuter senare kunde Dioh Williams springa sig loss på vänsterkanten och elegant rulla in 3-1.

- Det var ödesdigra minuter för oss. Vi tappade helt efter 1-2 målet. Det blev mest "blåköra" och så kom trean. Det är nästan juniormisstag, säger Tor-Arne Fredheim.

Ljungskile jagade reducering i slutminuterna för att försöka förbättra returläget åtminstone en aning.

Men i stället fick laget sin skyttekung David Johannesson utvisad i slutsekunderna efter att ha attackerat Gefles målvakt och sedan hamnat i bråk med motståndarspelare.

- Det är klart att han måste försöka behärska sig. Man får inte agera på det viset. Men samtidigt tycker jag att det skulle varit en utvisning också för Gefle i den situationen, säger Tor-Arne Fredheim.

Bara 1 973 åskådare hade sökt sig till Skarsjövallen i det kylslagna vädret. De fick se Ljungskiles första förlust sedan i maj - och av allt att döma också drömmen om allsvenskan krossas.

Publicerad 2014-11-06 kl 20:20