Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Gemensam vädjan från flera tunga spelarprofiler: Skrota villkorstrappan

8v

Den så kallade villkorstrappan bör förpassas till papperskorgen.
Det menar ett antal allsvenska stjärnor och landslagsspelare som tillsammans med flera supporterprofiler skrivit under en gemensam vädjan.
”Vi vädjar till polisen att ta sitt förnuft till fånga”, skriver man.

Pontus Jansson, Henok Goitom, Johan Larsson, Alexander Kacaniklic, Marcus Berg och Ola Toivonen är några av de namnkunniga spelare som på onsdagen, tillsammans med ytterligare ett antal supporterprofiler, gick ut med en vädjan till den svenska polisen.

ANNONS

Vädjan gäller föga förvånande polisens så kallade villkorstrappa; en mer offensiv strategi som polisen implementerade för några år sedan med målet att minska ordningsstörningar, till exempel pyroteknikanvändning, vid matcher. Villkorstrappan har tidigare varit hårt kritiserad från stora delar av fotbollsrörelsen – och nu får man alltså uppbackning av ett antal välkända namn.

”Vi vet att det finns problem inom den svenska supporterkulturen. Vi försöker absolut inte sopa något under mattan. Polisiära ärenden kommer alltid att vara polisiära ärenden. Vi menar bara att de tänkta brotten inte står i proportion till åtgärderna. Och vi tror nog att det svenska fotbollsälskande folket håller med oss när vi säger att polisens resurser gör sig bättre på andra, betydligt mer kriminella, ställen”, skriver man bland annat.

ANNONS

Gruppens önskan är att ”dialog och samarbete” ska vara ledorden inom fotbollen, inte att villkorstrappan ska användas.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och åter igen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete varit ledorden.”

Numera är det polisens Nationella operativa avdelning, Noa, som har ansvar för frågan. Då Fotbollskanalen i oktober i fjol var i kontakt med polisen för att höra kring den utvärdering som myndigheten genomförde gällande 2019 års säsong (som för övrigt visade att 26 matcher hade kunnat upplösas den säsongen till följd av ordningsläget), skrev myndigheten i ett mejlsvar att man ämnar fortsätta försöka ha en god dialog med fotbollens företrädare.

ANNONS

Per Engström, som är huvudansvarig hos polisen, har tidigare inte velat ställa upp på en intervju med Fotbollskanalen.

Publicerad 2021-02-24 kl 13:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto