Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Gerhardsson funderar inte på Hammarby

När Häcken vinner står förre Hammarby-profilen Peter Gerhardsson vid tränarbänken och myser.
Han har gjort succé med nykomlingen från Hisingen, och funderar inte på att återvända till Söder - trots trevliga minnen.

Peter Gerhardsson höll på Hammarby som ung och var där i tio säsonger, med SM-finalerna mot IFK Göteborg 1982 som höjdpunkt.

Det blev totalt 148 matcher i allsvenskan och dåvarande slutspelet och 49 mål.
-Jag var ingen direkt lirare, men kanske taktiskt effektiv, säger Gerhardsson.
Han hyllar Bengt Persson, som tränade Hammarby under några av åren. Någonstans där tändes gnistan som nu fått Peter Gerhardsson att debutera som ansvarig tränare i allsvenskan, samma år som han fyllt 50.
Vägen dit har haft många anhalter. Han har bland annat tränat ett allsvenskt damlag, varit kapten för ett yngre U 21-landslag, och assisterande tränare i Helsingborg.
-Det är viktigt att samla erfarenhet från olika håll. Jag lärde mig mycket i Helsingborg, både bra saker och hur man inte ska göra. Under mina fyra år där hade vi fyra huvudtränare och tre sportchefer. Det är svårt att få kontinuitet då, säger Peter Gerhardsson.

Tidigare polis

Han trivs uppenbart bra i Häcken.
-Här finns en enorm glädje över att spela allsvensk fotboll. Om vi åker till Gävle i tre dagar, så tycker alla "åh va kul!". Vissa andra lag kanske tycker att en sån resa är jobbig, med konstgräs och allt.

Häcken-tränaren har även en helt annan yrkeserfarenhet.
-Jag var polis i nästan 20 år, mest områdespolis i Storstockholm. Det var utvecklande. Man lärde sig att ingen situation är den andra lik. När man åker till ett lägenhetsbråk kan man få uppgifter om att "så här ser det ut", men väl där kanske det är på ett annat sätt. Då får man lösa situationen, tillsammans med sina kollegor. Precis som på en fotbollsplan.

Peter Gerhardssons stora fritidsintresse är musik.
-Den ger alltid energi. Fotbollen både ger och tar energi. Att vara tränare är ett väldigt stressigt yrke. Man behöver samla kraft någonstans.

Stor skivsamling

Favoritbandet är Eldkvarn, som han tror sig ha sett bortåt hundra gånger.
I lägenheten har Gerhardsson en bokhylla full med vinylskivor, och dessutom 16 lådor cd. När några kollegor i Häckens ledarteam var på besök, hamnade snart nästan alla i skivsamlingen och ville få låtar spelade.
-Vi träffades på eftermiddagen. Klockan elva på kvällen fick jag bryta. Det var ju ändå en tisdag.

Gerhardssons kontrakt med Häcken gäller i minst ett år till. Samtidigt har han lanserats som tänkbar framtida tränare i Hammarby.

-Jag har inga funderingar på det nu. Om Hammarby skulle vara intresserat, kommer jag att göra samma bedömning som om det var någon annan klubb. Jag vill trivas och jobba i en förening som vill någonstans. Minnena och kompisarna från tiden i Hammarby har jag kvar ändå, säger Peter Gerhardsson.

TT

Publicerad 2009-09-10 kl 13:58
Annons
Annons
Annons