Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Gif Sundsvall

Kritiken mot höst-vår och bantad allsvenska: "Gynnar bara storstäderna"

Norrlandsfönstret kan bommas igen. Det varnar Gif Sundsvall för ifall snacket om en bantad allsvenska och höst-vår-säsong skulle bli verklighet.

- De planerna gynnar bara storstäderna, säger klubbchefen Örjan Folkesson.

På måndagen rapporterade GP om den stora översyn som snart drar igång inom svensk fotboll. Representanter från SvFF, Svensk Elitfotboll (Sef), Elitfotboll Dam och de olika distrikten ska fundera på om några strukturella förändringar behövs inför framtiden.

Enligt Sef-basen Lars-Christer Olsson ska utredningen "vända på alla stenar", och även genomgripande saker som att eventuellt lägga upp säsongen enligt höst-vår-modellen ska diskuteras. Samma sak när det gäller en allsvenska där antalet lag minskas från 16 till tolv.

ANNONS

Bland annat IFK Göteborg, Helsingborg och Elfsborg brukar förespråka det sistnämnda förslaget, men på andra håll höjs kritiska röster. En av dessa tillhör Örjan Folkesson, klubbchef i Gif Sundsvall.

- Rent spontant tycker jag inte att det skulle vara lyckligt för svensk fotbolls utveckling. Med färre lag minskar vår möjlighet att spela i allsvenskan, så enkelt är det. Det blir tuffare på alla sätt och vis. Jag känner nästan att det blir en satsning på storstadslagen i så fall.

Hur då?

- Ett sådant förslag skulle klippa undan förutsättningarna på många mindre orter. Har du inte ett lag i allsvenskan minskar även resurserna till breddfotbollen och talangutvecklingen. På lång sikt gör det att många mindre föreningar försvagas, och även om det ger storklubbarna en starkare position till en början blir det nog negativt för dem också i förlängningen.

Folkesson pekar på att den ungdomsverksamhet som bedrivs ute i landet ofta kommer såväl storstadsklubbar som landslag till gagn så småningom. Ofta flyttar spelare från landsorten till städerna som ett led i sina karriärer.

ANNONS

- Kolla på A-landslagets senaste matcher i höstas. Där fanns två grabbar, Mikael Lustig och Pelle Nilsson, som fostrats i Giffarna. Det var mer än någon annan förening. Vad skulle hända om lagen på de mindre orterna blev sämre på att få fram lovande talanger?

Vad tänker du kring en omläggning där säsongen spelas från höst till vår, istället för som nu med start på våren och avslutning på hösten?

- Det skulle inte fungera alls. Det blir inte en bra lösning för någon norr om Stockholm. Det är bara att titta ut genom fönstret nu för att se hur det ser ut. Givetvis skulle ett sådant upplägg försvåra oerhört mycket för oss.

Är det rimligt att Sundsvall har ett lag i allsvenskan alls utifrån de förutsättningarna?

- Jag tror att det skulle vara svårt för norrländska föreningar överhuvudtaget. Hur skulle man ordna det rent praktiskt? Det är klart att vissa nya arenor har tak, men för vår del skulle möjligheten att bedriva en elitverksamhet försämras drastiskt.

Publicerad 2014-01-28 kl 11:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto