TV: Tung seger för Sundsvall - vann tippat bottenmöte

Två klubbar som får ägna sig åt oviss kamp för att få spela allsvensk fotboll även nästa år. Det är stalltipset. Värst lär det bli för Åtvidaberg. Gif Sundsvall skakade av sig 1-4-smällen mot Malmö FF i premiären och vann med 3-2 på Kopparvallen.

Nykomlingen var lite rappare, lite tyngre, lite mer taktiskt strukturerad, lite hungrigare, kort och gott något bättre. Eller mindre dålig, om man vill se det så.

Ta anfallet som avslutades med Johan Eklunds ledningsmål (28:e minuten). Där vann Sundsvallsspelare fem dueller, i luften och på marken, i rad innan bollen hamnade hos Robbin Sellin som serverade Eklund vid bortre stolpen.

Det går inte att stå på hälarna och spela allsvensk fotboll.

Nödtorftig kost

Sett till spelarförlusterna - poänglirare som Tom Pettersson, Daniel Sjölund, Mohammed Abubakari och Ricardo Santos lämnade i höstas - är många överens om att Åtvidaberg går en svår säsong till mötes. Den nödtorftiga kost som länge erbjöds på Kopparvallen bekräftade enbart den uppfattningen.

Det var virrigt värre bakåt. Trubbigt framåt. Något de fotbollsintresserade runt omkring den östgötska orten verkade ha förutsett. 3 384 var en oväntat svag publiksiffra för en allsvensk hemmapremiär.

Joakim Nilsson nickade tämligen ostört in Lars Krogh Gersons hörna tio minuter efter Eklunds mål. Där var saknaden av avstängde Daniel Hallingström i Åtvidabergs mittförsvar påtaglig.

Pa Dibba avgjorde

Men Sundsvall klarade inte att stänga matchen. I stället gav John Owoeri nerv åt den med reduceringen stolpe in kort före pausen.

Mauricio Albornoz klev av skadad i halvtid, Victor Sköld kom in på topp när Åtvidaberg växlade till 4-4-2 och Sköld var omgående nära att kvittera. Sett till uppryckningen lär nog tränaren Roar Hansen hålla fast vid den taktiska uppställningen.

Åtvidaberg jobbade hårt för kvitteringen, men den kom inte. I stället sprang Pa Dibba förbi Månz Karlsson och placerade in 1-3. Med tre minuter kvar nickade inhopparen Mario Jelavic in Åtvidabergs reducering, men det räckte inte.

Publicerad 2015-04-09 kl 21:02