Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Glenn Hysén stolt över sonens avslöjande: Så jävla starkt

Glenn Hysén har själv levt stora delar av livet i olika omklädningsrum och inser sin sons styrka när han nu berättar öppet att han är homosexuell.
- Jag är stolt, säger han till fotbollskanalen.se

Anton Hysén väljer i det kommande numret av fotbollsmagasinet Offside att öppet berätta att han är homosexuell. Hans pappa Glenn Hysén berättar att han är stolt över att den 20-åriga sonen vågar komma ut.
- Det är så jävla starkt. Jag är stolt. Egentligen ska man ju inte behöva vara det, för det här är ju ingen speciell grej. Men så som det ser ut inom herrfotbollen, kanske även hockey och handboll, är det ju inte vanligt, berättar han.

- Han har frågat fram och tillbaka om hur han ska göra och jag har bara sagt, du gör precis som du vill. Vad du än väljer så stöttar jag dig till 100 procent.

Glenn Hysén har själv en lång karriär bakom sig med spel i flera klubbar och länder och tiden i Liverpool och landslaget som främsta meriter. Men själv kan han inte minnas att han någonsin stött på en homosexuell spelare.
- Nej, jag tror inte det. Jag har aldrig reflekterat över det men när jag tänker på alla jag mött och spelat med så kommer jag inte på någon. Men visst fan måste det finnas homosexuella inom fotboll?

Han berättar också om att jargongen kan vara väldigt rå i omklädningsrummen men att det inte ska tolkas som något hatiskt eller exkluderande.
- Jag har själv varit mitt i skiten och varit en del av jargongen i omklädningsrummet och det är inget jag skäms över. Man skämtar om negrer och judar, halta och lytta, bögar och allt mellan himmel och jord. Det betyder ju inte att man hatar dem för det. Allt är ju bara en jargång.

Du är själv tränare för Antons klubb Utsiktens BK, kommer jargongen förändras där?
- Nej, jag vet ju vilken bra stämning det är där. Det här kommer bara att stärka dem ännu mer. Alla vet ju redan om det, dessutom. Det är ju inga nyheter och ingen tar det som något märkvärdigt. Man rycker på axlarna.

Hur gör du om det visar sig att en spelare har problem med en av dina spelare på grund av dennes sexuella läggning?
- Blir det problem så hade jag inte tvekat två sekunder. Jag hade samlat alla och förklarat hur det ligger till och sagt att de som inte klarar det kan gå. Men det här är ju unga killar som förstår, så det kommer inte att bli några problem.

Vad betyder Antons berättelse för framtiden tror du?
- Han är ju pionjär så om det är någon som går och gömmer sig så hoppa fram för fan. Det är ju inte stenåldern. Vi är inga neanderthalare.

Men det är inte bara i omklädningsrummen som det finns en homofobisk jargong och Glenn förväntar sig nu en tid där han och hans familj kommer att få utstå en del glåpord. Men det påverkar honom inte.
- Jag är fullkomligt övertygad om att både jag och Anton, och även mina andra söner Tobbe och Alex (Tobias och Alexander, spelar i IFK Göteborg och Gif Sundsvall) kommer att få gliringar. Men vem fan bryr sig om det. Om Tobbe spelar borta mot AIK så får han väl höra en del, men det är bara att svälja.

Publicerad 2011-03-09 kl 14:09
Annons
Annons
Annons