Glödhet Hysén avgjorde derby - Mållöst toppmöte på Råsunda

Skyttekungen Tobias Hysén pricksköt snyggt matchens enda mål i derbyt mot Gais. Kalmars oväntade målkung Tobias Carlsson räddade mästarna från ett hemmafiasko. Krisen fortsätter i Djurgården efter en klar förlust mot Trelleborg.

Gais förlorade något orättvist i ett väldigt tufft men underhållande derby på Gamla Ullevi. Det var stor aggressivitet i båda lagen, glidtacklingarna avlöste varandra och det small bra i duellerna. Gais inledde bäst anförda av pigga duon Mattias Lindström och Wanderson. Men Gais mattades och spelet jämnade ut sig. Men första halvleken blev mållös.
I början av andra gav glödhete Tobias Hysén IFK ledningen. På en skarv från Pontus Wernbloom sköt han in 1-0 från något snäv vinkel utanför straffområdet – ett riktigt klassmål. IFK var något bättre i andra men Gais var nära att kvittera många gånger. Men resultatet stod sig matchen ut.

Gais – Ifk Göteborg 0-1 (0-0)
Mål:
0-1 (49) Tobias Hysén
Varningar: Gais: Jonas Lundén, Fredrik Lundgren, Tommy Lycén, Richard Ekunde, Dime Jankulovski IFK: Gustav Svensson, Pontus Wernbloom, Daniel Alexandersson
Domare: Daniel Stålhammar
Publik: 13 442

Det var ingen bra allsvensk match på Fredriksskans. Mästarna hade svårt att skapa riktigt farliga chanser mot jumbon Örgryte och var på väg mot ett hemmafiasko. Men Kalmars för året notoriske målskytt Tobias Carlsson räddade laget på nytt genom att knoppa in 1-0 på en frisparksvariant.
Kalmar hade mycket boll men hade svårt att omsätta det i målchanser. Trots ett stort spelövertag hade de bara tre skott på mål. I första halvlek hade de ett jätteläge efter en räddning av Bengt Andersson. Returen kom till Daniel Sobralense som inte alls träff på bollen. Istället kom avgörande med en knapp kvart kvar när Carlsson nickade in Tobias Eriksson inåtskruvade inlägg.

Kalmar – Örgryte 1-0 (0-0)
Mål:
1-0 (74) Tobias Carlsson
Varningar: Örgryte: Martin Dohlsten, Dennis Jonsson, Patrik Elmander, KFF: Henrik Rydström
Domare: Sven-Martin Åkesson
Publik: 4 487

AIK var det bättre laget i toppmötet med Elfsborg på Råsunda. De hade mest boll och kom till flest avslut, men skapade inte många riktigt farliga chanser. Gabriel Özkan kom fram ett par gånger men det blev aldrig riktigt farligt. 0-0 stod sig till halvtidsvilan.
I andra halvlek var Saihou Jagne nära att rinna igenom en gång, men fick något billigt en frispark mot sig. Även Elfsborg hade ett bra läge när Daniel Nordmark kom ren efter slarv av Jos Hooiveld. Men Nordmark snubblade och slarvade bort chansen. Det var en i övrigt händelsefattig andra halvlek och matchen slutade mållös.

AIK – Elfsborg 0-0 (0-0)

Varningar: AIK: Pierre Bengtsson
Domare: Martin Ingvarsson
Publik: 14 637

Trelleborg tog fjärde raka hemmasegern mot ett uddlöst Djurgården. Det var en relativt enkel seger. Djurgården hade mycket boll i första halvlek men var återigen väldigt uddlösa i anfallet. Istället kunde Trelleborg ta ledningen med 1-0 efter 36 minuter. På ett fint inlägg av Dennis Melander fick en helt ren Fredrik Jensen knoppa in ettan med en klassisk språngskalle. En klar markeringsmiss i Djurgårdens försvar. Kristian Haynes gjorde 2-0 i andra innan Fredrik Jensen fastställde slutresultatet till 3-0 med sitt andra mål för kvällen.

Trelleborg – Djurgården 3-0 (1-0)