Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Göteborgs magiska 80-tal blir film: ”En fantastisk historia”

På 80-talet slog arbetarna i Blåvitt heltidsproffsen i Barcelona. Nu kommer dokumentären om IFK:s resa från tvåan till världseliten.
- En fantastisk historia, säger skaparen Pontus Hjorten.

Pontus Hjorthen och Martin Jönsson har gjort en film om sina barndomshjältar. I dokumentären Fotbollens sista Proletärer berättas historien om IFK Göteborgs resa till toppen på 1980-talet.

Hjorthen berättar om entusiasmen kring projektet:
- Det är en fantastisk historia. Det är min favorithistoria och jag har berättat den i hela mitt liv. Bland annat har jag bott i Spanien och i Barcelona kommer folk fortfarande ihåg IFK Göteborg och många älskar historien, trots att de slog Barcelona. Media i Spanien slog upp det här väldigt stort då och gjorde reportage på arbetsplatserna här. De var på Ica-lagret där Jonny Ekström körde truck och på Pripps matsalar där Torbjörn Nilsson stekte ägg. Folk minns det där väldigt starkt i Katalonien även i dag, säger Pontus Hjorthen och berättar att det är ett klassiskt filmtema.

- Man kan kalla det för en klassisk David mot Goliath-historia. Det är ju ingen som tror att det här kommer att hända. IFK Göteborg var ju ett amatörlag på den här tiden, proffs fanns ju bara ute i världen. Det är en underdog-historia om gubbarna som kommer underifrån och chockar en hel fotbollsvärld.

Filmen berättar om laget som vann Uefacupen 1982 som slog Barcelona 1986. Avstamp tar man redan flera år tidigare när IFK Göteborg spelade i division två.
- Jag är inte någon fotbollsfanatiker egentligen. Men historien berättar om solidaritet, gemenskam, sammanhållning och vad det kan betyda. Den ger kanske ett perspektiv också på hur fotbollen fungerar i dag – och även samhället.

- De hade ju vanliga jobb och exempelvis 1986 när de gör den här bragden och slår Barcelona med 3-0 så var de ju på jobbet på förmiddagen. Sedan gick de hem vid lunchtid och käkade och sedan gick de ner till Ullevi och vann mot världens rikaste fotbollsklubb på den tiden, Barcelona.


Filmen berättar genom arkivbilder och möten - då och nu - med spelare från klubben. De som är med mest är Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Ruben Svensson, Dan Corneliusson och Glenn Strömberg medan Tord Holmgren, Tomas Wernersson och Conny Carlsson också är med.

Publicerad 2011-03-31 kl 21:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons