Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Grzelak vill hitta lösning på AIK:s svaga bortaspel: "Vi tar det på allvar"

1v

Endast fyra lag har sämre bortastatistik i allsvenskan.
Hur ska AIK få fart på bortaspelet?
- Vi tar det på allvar och måste försöka hitta lösningar, säger Bartosz Grzelak till Fotbollskanalen.

Med tre omgångar kvar att spela ligger AIK på tredje plats i allsvenskan med 50 poäng. 38 av dem har vunnits på Friends Arena - ett facit som gör Stockholmsklubben till ligans bästa hemmalag.

Sämre har det gått på bortaplan där man endast har tagit tolv poäng. Bara bottenlagen Östersund, Örebro, Degerfors och Halmstad har tagit färre på resande fot.

- Bortaspelet har inte varit bra och vi tar det på allvar. Vi måste försöka hitta lösningar. En del i det är att jobba med det vi är bra på och inte bara leta efter förändringar. Vi vill ta med det vi gör bra på hemmaplan, säger Bartosz Grzelak till Fotbollskanalen.

ANNONS

AIK-tränaren tror dock inte att lösningen ligger i att förändra förberedelserna inför match.

- När vi har utvärderat våra förberedelser har vi varit nöjda, så det ska vi inte förändra. Vi har kanske förändrat lite i träningsupplägget den här veckan eftersom det har varit landslagsuppehåll, säger Bartosz Grzelak.

I fredags meddelade AIK att klubben har skrivit seniorkontrakt med talangen Amar Ahmed Fatah, född 2004. 17-åringen fick göra ett kort inhopp i 3-0-segern mot Östersund senast och gjorde avtryck på AIK-publiken direkt.

- Han visade mot Östersund vilken verktygslåda han har. Har är väldigt skicklig en mot en. Jag har sett honom i flera reservlagsmatcher och det man ska ha med sig är att även i matcher där han inte är jätteinvolverad så tär det inte på hans självförtroende, utan han vågar ta sig an nästa aktion ändå. Det är en egenskap som inte alla unga har, att fortsätta våga, säger Bartosz Grzelak och tillägger:

ANNONS

- Sen har han jättemycket kvar att lära sig för att bli en fullärd seniorspelare. Men att förvalta spelare och förfina deras egenskaper är en stor del av mitt ansvar som huvudtränare. Att få ett A-lagskontrakt är bara ett första steg.

Hur ser planen ut för honom framöver?
- Min strategi är att det ska finnas en tydlighet kring vad som förväntas av honom. På A-lagsnivå är det en annan kravbild från både tränare och lagkamrater men även externt från media och supportrar som man måste hantera som ung. Då ska han kunna känna en trygghet kring vad man förväntas göra. Sen handlar det om att han ska bli uppmärksammad, få feedback och eget ansvar.

I dag, söndag, väntar ett bortamöte med Varbergs Bois för AIK:s del. En viktig match i kampen om Europaplatserna till nästa säsong.

- Som alltid har vi jobbat med alla delar i vårt spel. Kanske att vi har fokuserat lite mer på anfallsspelet än försvarsspelet. Vi känner att vi behöver få upp kvaliteten i hur vi kommer fram till motståndarnas mål, säger Grzelak.

ANNONS
Publicerad 2021-11-21 kl 10:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto