Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Guidetti yngre än Zlatan, Brolin och Nacka

John Guidetti. Större än Zlatan, Brolin, Henke, Ralf och Nacka? Nu står det klart att han i sommar blir vår yngste mästerskapsdebutant någonsin - om han får spela i EM-slutspelet.

- Först måste jag komma dit, först måste jag ta mig dit innan jag vågar uttala mig, säger John Guidetti när FotbollDirekt genom hans pappa i eftermiddag når honom.

Onsdagens träningslandskamp mot Kroatien i Zagreb har allt mer kommit att handla om en enda person.
Förväntningarna på en debutant har väl sällan eller aldrig varit större än på någon som John Guidetti just nu och journalisterna frossar i frågor som hur många minuter han kommer att få av förbundskapten Erik Hamrén?

Stora rubriker har radats upp på löpande band i flera månaders tid.
Den ena rekordnoteringen efter den andra har uppmärksammats, som att han i nuläget har det näst bästa målsnittet någonsin i den holländska ligafotbollen, före namn som Ronaldo, Romario och van Basten.

Men frågan är om inte det faktum att han i sommar går och blir den yngste landslagsdebutanten någonsin, om han får spela i EM, är den kanske största rubriken för den 19-årige supertalangen så här långt?

- Först måste jag komma dit, först måste jag ta mig dit innan jag vågar uttala mig, konstaterar han kort.

FotbollDirekt har tittat historiskt 80 år tillbaka i tiden och kommit fram till att följande står klart:
Om Guidetti kommer till spel i EM-premiären mot Ukraina den 11 juni, eller i någon av matcherna i slutspelet överhuvudtaget - då blir han den allra yngste svenske EM- och VM-spelaren genom tiderna.

Inte en enda spelare har varit yngre!
Det går att räkna upp vartenda ett av våra mest klassiska namn i en så stolt historia som det svenska fotbollslandslagets.

De som är närmast till hands att jämföra med är 22-årige Ralf Edström vid VM 1974, 21-årige Tomas Brolin vid VM 1990, 23-årige Henke Larsson och 20-årige Jesper Blomqvist, båda VM 1994.

Men de var alla äldre än tonårige Guidetti som nätt och jämnt hinner fylla 20 innan EM-premiären.

I rättvisans namn så finns dock emellertid en spelare som varit yngre än John Guidetti - men i ett OS-sammanhang och året var 1952, i Helsingfors. Namnet? Gösta Knivsta Sandberg.
Djurgårdslegendaren debuterade en knapp månad yngre än vad supertalangen Guidetti kommer vara vid EM-premiären.

Martin Alsiö

Publicerad 2012-02-29 kl 17:19
Annons
Annons
Annons