Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Guldläge för MFF och HIF - men inget klirr i kassan: "Fem miljoner i förlust"

Succé på planen, men ekonomiskt ser det inte lika ljust ut för de guldjagande klubbarna som inte kommer redovisa någon vinst.
- Runt fem miljoner kronor minus, säger Malmös vd Pelle Svensson.

Ingen vet hur det går i fotbollsallsvenskans sista omgång, men klart är att det vinnande laget kommer att få fira SM-guldet tillsammans med hemmasupportrarna.
Malmö tar emot Mjällby, medan Helsingborg gästas av Kalmar.

Intresset är därefter, båda klubbarna räknar med fullsatt på söndag och för den som vill ha en biljett börjar det bli att bråttom.
- Temperaturen är på kokpunkten, konstaterar Malmös vd Pelle Svensson.

Men en sportsligt lyckad säsong betyder inte automatiskt en välfylld kassa. Det är Malmö ett tydligt exempel på. Publiktrycket under hösten väger inte upp när intäkterna för nybyggda Swedbank stadion varit mycket sämre än väntat.
- Vår mötesverksamhet tog tvärstopp under finanskrisen och det har inte hämtat sig än, säger Svensson.

Svensson kalkylerar med att klubben kommer att göra en förlust på omkring fem miljoner kronor 2010 och personal har redan sagts upp.

För Helsingborg är läget bättre.
- Blir vi tvåa kommer vi att gå plus-minus-noll. Vinner vi kommer vi att gå med vinst tre, fyra miljoner, säger klubbdirektören Paul Myllenberg.

Det kalla vädret i kombination med ljumma förväntningar på laget gjorde att Helsingborg tappade tre miljoner kronor i publikintäkter de första omgångarna. Under VM-uppehållet sänkte HIF priserna på ståplatsbiljetterna kraftigt.
- Totalt sett kommer vi att öka vår publik lite mot i fjol, men det vi förlorade i början kommer vi inte att kunna ta igen eftersom vi får in mindre pengar per såld biljett, förklarar Myllenberg.

TT: Hur ser du på att ni som topplag har så svårt att tjäna pengar?

- Tyvärr är det så att det krävs extraintäkter i dagens fotboll. För att få in mer pengar hade vi behövt Europaspel. Det var det som räddade Elfsborgs ekonomi förra säsongen.
- Och konjunkturmässigt ligger fotbollen nästan ett år efter industrin. Vi kommer inte att kunna se uppsidan förrän nästa år.

Dessutom går det inte att se hela den ekonomiska effekten av ett SM-guld med en gång. - Vi kommer att kunna sälja fler årskort och få bättre sponsoravtal, säger Paul Myllenberg.

TT

Publicerad 2010-11-02 kl 16:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons