Gustavsson: Fan, vad vi var värda det här

Bara tio man och på väg mot vårens första hemmaförlust. Då svarade Hammarby för en oväntad vändning och vann det allsvenska mötet med Gefle med 2-1 (0-1).

Före matchen talade allt för Hammarby. Laget var obesegrat på Söderstadion och var ute efter tätkontakt i allsvenskan mot ett Gefle som inte vunnit på bortaplan och sladdade på kvalplats.

Men fram till den 80:e minuten talade ingenting för Hammarby, som var decimerat efter en utvisning och stillastående mot ett klokt spelande Gefle.

Det var innan Charlie Davies till slut hittade rätt och gjorde 1-1. En snygg nedtagning, vändning och skott och Gefle-försvaret, inklusive målvakten Mattias Hugosson, hann inte med.

Davies låg med sin snabbhet bakom det mesta som Hammarby skapade framåt. Han var långt bättre än sin osynlige anfallskollega Paulinho, men var bara minuter från att få ikläda sig rollen som målsumpare igen. Davies hade en handfull chanser innan han lyckades - och hann dessutom pricka stolpen och Hugosson efter kvitteringen innan en inhoppare i stället avgjorde. Eftersom fick en vacklande Davies behandling för vätskebrist.

Claudio Dadomo kastades in i 64 :e minuten i Hammarbys desperata poängjakt och tre av de fyra tilläggsminuterna hade hunnit gå när han fick träff med vänstern nära Gefles mål. Hugosson hann bara flaxa till när Dadomo slog till och 2-1 var ett faktum som gjorde att Hammarby går till den långa EM-pausvilan med närkontakt med topplagen.

- Fan vad vi var värda det här. Vi hade 61 procents spelinnehav med en man mindre och 19 avslut. Spelarna visade en enorm moral, sade den nöjde Hammarbytränaren Tony Gustavsson som snabbt hann läsa matchstatistiken.

Men frånsett slutskedet var det inte så mycket att le åt i Hammarby-lägret. Gefle spelade disciplinerat efter sina resurser och var länge vassare än Hammarby.

Johan Oremo hade haft matchens bästa målchanser - Rami Shaaban reflexräddade båda gångerna - innan olyckan drabbade Hammarby dubbelt upp i den 40:e minuten. En frispelad Johan Oremo fälldes av Hammarbys mittback José Monteiro de Macedo som frilägesutvisades. Och Gefles mittfältare Mathias Woxlin sköt den påföljande straffen i mål.

- Vi spelade bra i 80 minuter. Det känns som att poängen rann ifrån oss. Just nu är det bara en fruktansvärd besvikelse, sade Gefles tränare Per Olsson efter den sena vändningen.

Delvis hade Gefle dock sig självt att skylla. Med en man mer kunde laget ha försökt sätta bättre fart på anfallsspelet.

Publicerad 2008-05-12 kl 23:53

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.