Guterstam om första allsvenska målet: "Kul att det kom på Söderstadion"

Onsdagskvällens allsvenska dramatik utspelade sig på behörigt avstånd från Söderstadion.
Men bakom 2-1 till Hammarby mot Halmstad i den inte alltför spännande kampen om femteplatsen döljer sig en rejäl dos kamp och nerv.

Medan Kalmar FF och Elfsborg gör upp om guldet och Gefle, Ljungskile och Gif Sundsvall slåss för att undvika nedflyttning kämpar lag som Halmstad och Hammarby om... om att... ja, bli femma.
Ändå bjöds det upp till kamp och i första halvlek hade båda lagen gott om chanser att göra mål. Bara Kristoffer Björklund i Hammarbys mål och hammarbyarnas ineffektivitet framåt gjorde att 0-0 stod sig till halvtidsvilan.
Halmstads tränare Janne Andersson var nöjd med första halvlek där bortalaget stundtals dominerade.
-Vi gör ju bara ett misstag, att vi inte gör mål. 0-0 kändes synnerligen tveksamt, sade Andersson.

-Sett till målchanserna hade väl 3-1 eller 3-2 till Halmstad varit rättvist, men "Poppen" gör några riktigt bra räddningar, sade Hammarbytränaren Tony Gustavsson.

Byten vände

När AC/DC:s "Shook me all night long" spelades i halvtidsvilan kändes det ändå som att den riktiga farten var långt borta. Men om syftet med låten var att få igång spelarna så fick det avsedd effekt.
Tio minuter in på andra halvlek snodde Anselmo bollen från Suleyman Sleyman, ryckte ner mot kanten och sköt ur dålig vinkel - men i mål.
Efter det byttes Charlie Davies och Sebastian Castro-Tello in, något som kom att avgöra matchen. I och med bytet fick Hammarby än mer fart i anfallsspelet och genombrotten kom ett i ett.
-Det visar hur viktigt det är att ha spelare på bänken som mentalt förberedda och vill komma in och avgöra matchen.

Kvitteringen kom i 68:e minuten genom Olof Guterstam, som gjorde sitt första allsvenska mål för Hammarby genom att bredsida in David Johanssons inlägg som Charlie Davies påpassligt hoppade över.
-Det var ett väldigt enkelt mål, men det var kul att det kom på Söderstadion, sade målskytten efter matchen.
Tio minuter efter kvitteringen kom segermålet på straff. Magnus Bahne, som gjorde ett flertal akrobatiska räddningar i andra halvlek, gick lågt till höger men Louay Chanko sköt högt till vänster: 2-1.

HBK i guldstriden

Segern förde Hammarby till femte plats, en poäng före Halmstad. Trots att chansen till guld är borta sedan länge har Janne Andersson inga problem att motivera sina mannar.
-Vi är väldigt sugna på femteplatsen fortfarande och vill avsluta bra mot Elfsborg och Kalmar.
Och på det viset är Halmstad ändå i allra högsta grad inblandat i guldstriden.

Publicerad 2008-10-29 kl 22:04