POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Häcken-talang öppnar upp om mardrömsår - har genomfört hjärtoperation: "Att gå ut genom det här stärker mig"

Foto: Bildbyrån.

Kevin Ackermann skrev på för Fiorentina - men flytten blev inte av. 
Nu öppnar Häcken-spelaren upp om sitt mardrömsår med ett hjärtfel som blev upptäckt och åtgärdat efter många om och men. 
- 2019 är ett skitår. Men jag har lärt känna mig själv, även människan Kevin, säger Ackermann. 

BK Häckens mittfältstalang Kevin Ackermann, som blev en av allsvenskans yngsta spelare någonsin när han gjorde debut i augusti 2017, såg i november i fjol ut att lämna Hisingenklubben för flytt till Fiorentina och Italien, men övergången blev aldrig av. GP rapporterade att Fiorentina backade efter de medicinska testerna, medan Häckens sportchef Sonny Karlsson inte ville uttala sig om detaljerna.

Nu berättar Ackermann själv, i en lång artikel på Häckens hemsida, om alla turer kring övergången och om ett par rejält tuffa månader.

Ackermann berättar att en läkare upptäckte ett hjärtfel hos honom under den obligatoriska läkarundersökningen, men att han och hans rådgivare till en början inte trodde att det var allvarligt. Däremot fick han inte träna med laget med anledning av hjärtfelet och kollade med anledning av det senare även upp hjärtfelet hos en italiensk läkare i Bologna, men åter visade samma tester att han hade ett hjärtfel och beskedet från läkaren var att han framöver inte skulle kunna spela fotboll på elitnivå. 

- Det var som att han slog mig i hjärtat. Greppade tag i hjärtat och drog ut det. De orden tog ifrån mig mitt liv. Jag är fotbollsspelaren Kevin. Jag känner inte den andra Kevin så bra, han finns inte, säger Ackermann i en lång intervju på Häckens hemsida. 

Ackermann blev vidare undersökt i Malaga för en "second opinion" och fick då besked om att han kunde fortsätta spela fotboll, men läste sedan, ihop med sin familj, vidare om ämnet och åkte till Belgien för att bli undersökt igen. Då förklarade hjärtkirurgen Dr Jan Nijs att han hade ett hjärtfel som är allvarligt. 

"Han var den första som uttryckligen sa att det här är farligt. 'Om du inte opererar dig innan du är 25 år, så lever du inte.' Dr Nijs berättade om patienter de haft med samma hjärtfel som inte velat operera sig och hur de hållit kontakten tills läkarteamet inte längre fick tag i dem - då hade de dött", skriver Häcken på sin hemsida. 

Ackermann blev därefter den 30 april opererad i Belgien och hjärtfelet blev åtgärdat. Tiden som följde var en mörk tid i spelarens liv. 

- Det har varit svårt att kolla på fotboll. Det enda jag tänker då är att "Alla de här är friska. Ingen har opererat hjärtat." Jag har alltid legat långt fram i min ålder, nu börjar folk komma ikapp och det är en stress. Det är lätt att hamna i en depression. Fotbollsspelaren Kevin är inte mänsklig på det sättet men klart att det funnits dagar då människan Kevin vill gräva ner sig i en kudde. Jag är ganska introvert och vill inte att folk ska tycka synd om mig men alla behöver få ut frustrationen, ilskan och tårarna ibland. Annars bygger man en tidsinställd bomb som kommer detonera någon dag, säger han. 

Men sedan en tid tillbaka har Ackermann tränat med en sjukgymnast med specialkompetens på hjärtat för att bland annat bygga upp kroppen igen. 

Nu meddelar Häcken samtidigt att Ackermann åter kommer att träna med laget igen från och med den 5 augusti. Däremot är det till en början försiktigt och träningen kommer att så småningom stegras framöver. 

- Det känns underbart. Allt händer av en anledning. Det var meningen att jag skulle hamna i Fiorentina, i Italien, för att de skulle hitta det här så jag kunde göra något åt det. Ingen vet ju vad som hade hänt om de inte hade hittat det, säger Ackermann och fortsätter:

- 2019 är ett skitår. Men jag har lärt känna mig själv, även människan Kevin. Att gå ut genom det här stärker mig. Många drabbas av motgångar och jag är ödmjuk inför det. Men det är inte slutet. Det finns alltid en lösning.

Publicerad 2019-07-12 kl 10:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå