Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Häcken-toppen om truppen, Irandust-intresset - och Besara: "En duktig spelare"

1v

BK Häcken har som mål att sluta topp-3 framöver.
Om Daleho Irandust lämnar behöver en ersättare komma in.
- Han vill se vilka möjligheter det finns att kliva vidare, säger Häcken-sportchefen Martin Ericsson till Fotbollskanalen.

BK Häcken slutade i fjol på tredje plats i allsvenskan och gjorde därmed klubbens bästa säsong sedan lagets andra plats 2012. Häcken slutade även topp-3 för första gången sedan dess och har i vinter rustat truppen med att plocka hem anfallaren Alexander Jeremejeff. Dessutom har även 18-åriga talangerna Bénie Traore och Yannick Adjoumani kommit in från ASEC Mimosas och Elfenbenskusten, precis som Valgeir Fridriksson från Valur. Samtidigt har bland annat Nikola Gulan, Adam Andersson, Viktor Lundberg och Gustaf Nilsson lämnat klubben, medan Daleho Irandust kan vara på väg bort.

ANNONS

Nu kommenterar nye sportchefen Martin Ericsson hur läget ser ut i truppen och tänkbara förstärkningar och försäljningar. Han berättar att han är glad över Jeremejeffs återkomst, men även att han tror att Bénie Traore, som är en offensiv mittfältare, kommer konkurrera direkt.

- Vi har köpt Bénie och han har lite mer meriter, även om de är lika gamla (nyförvärven från ASEC Mimosas). Det är en högt rankad talang och vi förväntar oss att han ska vara med och konkurrera direkt, säger Ericsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Med Yannick, som kommit in på lån med en option, finns det dock lite mer utvecklingstålamod. Han ska växa in i kostymen här och lära sig, även om det också gäller med Bénie. Om man kommer som 18-åring från ett annat land till en helt ny miljö, så ska det också finnas tålamod, men det är så vi tänker kring konkurrensen.

Ericsson berättar vidare att han ser att Häcken behöver få in en ny vänsterback. I fjol lämnade Leonard Zuta, samtidigt som Nikola Gulan och Adam Andersson också har gått vidare i sina karriärer.

ANNONS

- Vi kikar på någon ytterligare förstärkning på ytterbackspositionerna och framför allt till vänster. Vi sa nej till Nikola Gulan och har tappat Adam (Andersson), så det är väl det vi har kikat på. Jag skulle tro att det kommer någonting, men vi har inget konkret, så vi får se. Det är ett långt fönster.

Samtidigt kan det även uppstå ett hål på mittfältet om Daleho Irandust lämnar. Göteborgs-Posten uppgav nyligen att Häcken har accepterat ett bud från nederländska laget Groningen.

- Jag kan säga att vi har konkreta bud och det är förhandlingar, men det finns inget som är klart på något sätt åt något håll. När och om det blir klart får ni veta det, men jag kan inte säga om det är klart och så vidare.

Är det troligt att han lämnar Häcken i vinter?
- Jag vet inte. När det finns konkret intresse är det väl en större risk eller möjlighet, men jag vågar inte säga något innan något är klart. Vi har en förståelse för att det finns ett intresse och att han vill se vilka möjligheter det finns att kliva vidare. Vi är beredd på båda scenarion.

ANNONS

Om Irandust lämnar, behöver ni då ta in en ersättare?
- Ja, det skulle jag tro att vi kikar på.

En allsvensk profil som är fri på marknaden är Nahir Besara, vars avtal med Örebro SK har löpt ut. Han är, precis som Irandust, en offensiv mittfältare och har tidigare uttalat sig om att han håller alla dörrar öppna. Martin Ericsson vill i sin tur inte kommentera om Häcken är intresserat av Besara.

- Det är klart att det är en duktig spelare, men sedan får vi se vilken väg vi väljer att gå om det blir aktuellt (att värva en ersättare till Irandust). Det finns ett antal spelare som är tillgängliga och sedan får vi se om vi väljer att gå den vägen eller en annan väg, om det är Sverige eller någon annanstans. Men det är klart att vi kikar på marknaden och ser vad som passar oss.

Har Häcken haft kontakt med Nahir Besara?
- Jag kommer inte att kommentera vilka spelare vi eventuellt har eller har haft kontakt med.

Ericsson menar vidare att han kan behöva vara lite försiktig på transfermarknaden. Ett nytt ovisst år väntar till följd av covid-19 och prognosen om mellan fem och 15 miljoner kronor minus 2020 gäller fortsatt. Samtidigt har Häcken också höga krav, då målet är att sluta topp-3 i allsvenskan och spela i Europa varje år, även om Jeremejeff nyligen sa att det är SM-guld som gäller framöver.

ANNONS

- Vårt uttalade mål är att vi ska vara topp-3 närmaste tre åren, och det är ett väldigt tufft mål. När man är med där uppe och slåss försöker man givetvis komma så högt upp som möjligt, men det uttalade målet som vi har är topp-3 och att spela i Europa varje år. Det är i sig ett väldigt tufft mål och ett tuffare mål än vad vi någonsin har haft tidigare, även om vi har haft ett guldmål över fem år. Jag upplever dock att det är tuffare att ha ett mål om att ha en kontinuitet att vara i toppen över flera år än att vara det ett enstaka år. Det är höga krav på mig och alla inom fotbollen.

Häcken brukar inte sluta topp-3. Behöver ni en ännu starkare trupp än tidigare år för att klara topp-3-målet framöver?
- Det är svårt att säga. Vi har haft ganska starka trupper ett tag, men sedan får vi se hur det ser ut. Det blir ett jobb med allting. Alla måste steppa upp för att bibehålla det vi har, samtidigt som vi vill framåt och utvecklas. Vi måste utveckla allt. En del för mig är också att se över truppen hela tiden och att den blir mer konkurrenskraftig hela tiden. Sedan är det alla andra delar i fotbollen.

ANNONS

Ericsson summerar avslutningsvis hur han vill arbeta som sportchef i Häcken. I fjol var han assistent till Sonny Karlsson, men nu leder han arbetet på egen hand som sportchef.

- Jag försöker att vara noggrann och se över alla detaljer, som jag tycker att man kan förädla. Sedan får jag ta med mig att jag har varit i några stora klubbar och har en karriär, där jag sett saker och vad som kan fungera bra. På kort sikt kommer jag nog även stöta på saker som man tänker en sak om och som sedan nog kommer ett se ut på ett annat sätt, säger han och fortsätter:

- Det kommer att vara lärpengar hela tiden, samtidigt som jag får ta med mig det jag har i bagaget. Vi har sagt att vi ska vara topp-3 och sedan har vi även krav på att ekonomin går runt med att köpa och sälja spelare. Vi kommer nog bli lite yngre över närmaste åren för att vara lite mer säljande, men även behålla höjden och de resultatmässiga krav som vi har ställt.

Publicerad 2021-01-10 kl 15:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto