Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Häcken-tränaren om bollbeslutet: "Inte en dag för tidigt"

Foto: SCANPIX

Allsvenskan och superettan ska få en officiell boll. Inte en dag för tidigt, det tycker Häckens tränare Peter Gerhardsson.
- Det kan höja kvalitéen när man inte behöver hålla på att byta bollar hela tiden, säger han till fotbollskanalen.se.

Samtliga Europas toppligor har det redan. Nu är beslutet fattat att det ska införas även i Sverige. Allsvenskan och superettan får en officiell boll som ska användas i samtliga matcher, skriver Offside i sitt nya nummer.
- Det är på tiden, det är bra att beslutet är fattat. Det gagnar svensk fotboll och framförallt på gräsrotsnivå för oss tränare och spelare. Att man inte har kunnat få till det här med samma bollar det tycker jag är märkligt. Det är verkligen på tiden, men man ska inte titta bakåt utan se framåt och det är bara positivt för svensk fotboll, säger Peter Gerhardsson till fotbollskanalen.se.

Peter Gerhardsson har tidigare varit mycket kritisk mot att allsvenskan inte har en gemensam boll och förklarar varför det är jobbigt för klubbarna.
- Det är ju så att du kan spela på gräs en söndag och sen har du match onsdag borta på konstgräs med en annan boll. Då har du två dagar.

- Man märker på spelarna i vissa delar av spelet att man inte är riktigt bekväm. Det blir tekniska problem vilket sänker kvalitéen på fotbollsmatcher, säger Gerhardsson och jämför med andra idrotter.

- Om man på en vecka ska spela med tre olika bollar så säger det sig själv. Det finns inte en tennisspelare eller golfspelare som skulle acceptera att spela med större eller tyngre bollar.

Det är fortfarande oklart när förändringen kommer att träda i kraft. Enligt Sef-ordföranden Mats Enquist uttalande i senaste numret av Offside är det tveksamt om man hinner få till det till starten av säsongen 2015.
Oavsett när den gemensamma bollen införs så är Peter Gerhardsson glad över att beslutet är fattat.
- Det är väldigt positivt att det händer, det är inte en dag för tidigt.

- Vi har ju också en speciell situation i Sverige med olika underlag, både konstgräs av olika karaktär och gräs och så vidare så det är ännu viktigare att vi har samma bollar att spela med. Det kan höja kvalitéen när man inte behöver hålla på att byta bollar hela tiden inför matcher och så, så det är mycket bra.

- Våra personer runt om laget blir väldigt bra tränade nu för de springer och hämtar bollar hela tiden. Vi får se om våra materialare blir tjocka nu när de slipper det, skrattar Gerhardsson.

Har du någon boll som du föredrar nu när det blir en officiell boll?
- Nä det släpper jag helt. Oavsett vad det är för märken så kommer det att vara bra kvalité på bollarna. Sen tror jag att spelarna kan ha favoriter.

- Det är inte jag som ska skjuta utan det är mina spelare. Så det är mer än spelarfråga, säger Gerhardsson.

Publicerad 2014-12-03 kl 07:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons