Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HÄCKEN

TV: Orlov poängräddare mot Häcken

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Gefle bytte taktik, täppte till i mitten och tog årets första bortapoäng med ett överraskande 2—2-resultat mot Häcken.

Tränaren Per Olsson hade frångått sitt vanliga 4—4—2 och grävt fram en uppställning från 1995.

Fyra mål, spänning och två lag som ville framåt var kvaliteter i en allsvensk match som annars var en god bit från toppklass.

Häcken tappade poäng på Rambergsvallen för första gången i år (hemmaförlusten mot IFK Göteborg på Ullevi oräknad). Hisingslaget ledde två gånger, men är långt från det flyt i spelet man hade i fjol.

Ville få med rutin

Gefle var ett starkt bortalag i fjol (22 poäng). Men fram till på söndagen hade laget kammat noll trots fyra försök. Krysset i Göteborg kom delvis tack vare en ny taktik, kanske bäst beskriven 5—3—2.

- Vi har haft några riktigt svåra matcher på Rambergsvallen genom åren. Så för att få med våra mest erfarna spelare på banan spelade vi med tre mittbackar, tre centrala mittfältare och så Pär Asp och Jens Portin på var sin kant, säger Gefles tränare Per Olsson.

På pappret var laget uppställt enligt Gefles vanliga 4—4—2. På gräset såg det ovanligt elastiskt ut. Målet var att täppa till centralt för Häckens offensiv, vilket lyckades bra. Men även Gefles eget passningsspel blev bättre.

TT: Har ni använt den här taktiken förut?

- Ja, 1995. I det allsvenska kvalet, mot Öster. Vi förlorade bägge matcherna, minns Per Olsson, med många år bakom sig i Gefle.

Siffror kan upplevas olika. Så även 2—2. Medan ett tiotal Gefle-supportrar sjöng segersånger efter matchen, gick Häcken av planen likt förlorare.

Frustrerad tränare

Hemmalaget försökte möta Gefles tyngd och kraft med teknik och snabbhet, men lyckades inte direkt. Moestafa El Kabirs sjunde mål i år gav tidigt 1—0, men sedan schabblade Häcken helt onödigt i försvaret. Gefle stal bollen och Johan Oremo sköt hårt förbi en passiv Christoffer Källqvist i hemmamålet. Det betydde 1—1 och en ny matchbild.

Gefle dominerade stundtals. Häckentränaren Peter Gerhardsson ropade order till sina spelare, liksom skimrande av frustration.

- På något sätt balanserar vi nu mellan att våga och att värdera. När det inte stämmer, ser det ut som i dag, säger en besviken Gerhardsson.

Ett skott från Martin Ericsson gav Häcken 2—1. Jakob Orlov nickade in 2—2 på en hörna, bara fem minuter senare.

Publicerad 2013-05-19 kl 16:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons