Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Häckens miljonsmäll - Gothia Cup ställs in igen

3v

Gothia Cup blev i fjol inställt och ställs nu in i år igen. 
Det innebär att BK Häcken tappar miljoner i intäkter. 
- Det är en tung dag, säger klubbchefen Marcus Jodin till Fotbollskanalen. 

BK Häcken meddelade i slutet av februari i år att klubben backade med runt tio miljoner kronor under 2020. Häcken tvingades, till följd av coronakrisen, ställa in Gothia Cup i fjol och hade inte publik på sina hemmamatcher i allsvenskan, vilket gjorde att föreningen bland annat tappade stora intäkter med anledning av det. 

ANNONS

Häckens totala intäkter under 2019 var på cirka 187 miljoner kronor, där "egna arrangemang" stod för omkring 108 miljoner kronor av det, vilket vittnar om Gothia Cups betydelse för föreningen, även om Häcken också vanligtvis arrangerar Gothia Innebandy Cup och Göteborg Music Festival. 

Nu meddelar Gothia Cup, i ett pressmeddelande, att cupen ställs in även under 2021 med anledning av coronapandemin. Detta utifrån Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands prognoser för sommaren. Cupen skulle ha spelats mellan den 18-24 juli i år, men i dagsläget finns det fortsatt ett förbud mot att spela ungdomsmatcher, samtidigt som endast åtta personer får vara på en offentlig tillställning. 

Häckens klubbchef Marcus Jodin menar att det är ett hårt slag mot föreningen, som åter tappar runt 100 miljoner kronor i intäkter. Samtidigt finns även fasta kostnader kvar som är kopplade till turneringen. 

ANNONS

- Rent känslomässigt är det ett tufft beslut att fatta. Man måste förstå hur stor del Gothia är i den här föreningen för att förstå det känslomässiga i det. Det har samtidigt en stor ekonomisk effekt på BK Häcken, men även på vårt fortsatta arbete med Gothia och på våra samarbetsföreningar. Det har även turistekonomiska effekter på Göteborg med hotell och näringsidkare. Det är en tung dag på det sättet, säger Jodin till Fotbollskanalen. 

Häcken var dock samtidigt förberett på att cupen skulle kunna ställas in igen. 

- Vi har jobbat väldigt scenariostyrt i vårt förarbete. Redan när vi ställde in förra året påbörjade vi arbetet för Gothia Cup 2021. Då satte vi även upp ett antal olika scenarion. Ju längre tiden har gått har vi insett att det inte kommer att bli ett vanligt Gothia, men vi har anpassat våra ambitioner utifrån det. Om man ser till förra året förlorade vi ungefär 100 miljoner kronor i intäkter. I år hade vi inte riktigt budgeterat för 100 miljoner kronor, men det är ändå ett stort intäktsbortfall. Vi har även ganska stora fasta kostnader kopplade till Gothia Cup, som vi tvingas bära i ytterligare ett år utan intäkter kopplade till det. 

ANNONS

Häcken har i år budgeterat för ett underskott på 20 miljoner kronor. 

- Det är kopplat till pandemin och beslutet att ställa in Gothia gör utsikterna ännu tuffare, vilket är kopplat till fasta kostnader med Gothia. Vi startade egentligen redan förra sommaren med att arbeta inför 2021. Det var en tuff vår då och vi räknade med ett underskott på 40-45 miljoner kronor. Vi lyckades dock väldigt bra genom hårt arbete och kloka beslut, samtidigt som staten stöttade idrotten. Det var oerhört viktigt. Vi kommer även att behöva jobba väldigt hårt i år med att hantera ekonomin klokt. Sedan har vi en förhoppning om att regeringen värdesätter idrotten och det den gör för ungdomar och samhället. Vi kommer att vara oerhört beroende av det även i år. 

Jodin menar dock ändå att läget hade kunnat vara värre för föreningen.

ANNONS

- Om man tittar på att vi redan har med oss ett budgetunderskott på 20 miljoner kronor, vilket är kopplat till pandemin, så har det här beslutet en stor effekt. Vi hade samtidigt ett budgetunderskott på 30 miljoner kronor kopplat till Gothia Cup i fjol och min tro är att vi ligger något bättre där i år, då vi har kunnat använda permitteringsstöd, samtidigt som vi har varit försiktigare med att starta nya projekt, som direkt drar kostnader. Underskottet som är kopplat till Gothia behöver nödvändigtvis inte vara 30 miljoner kronor, men det är fortfarande mycket pengar i fasta kostnader, som vi inte blir av med. I utgångsläget är det ett antal miljoner bättre än förra året, men då har vi också med oss ett större budgetunderskott i år. Summa summarum är vi inte så långt från utsikterna förra året. 

ANNONS

Nästa års Gothia Cup planeras spelas mellan den 17 och 23 juli 2022.

Publicerad 2021-04-20 kl 10:28
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto