Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
36v

Hadzikadunic på tur i MFF:s mittbacksboom: "Lite lik Filip Helander"

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. Pontus Jansson, Filip Helander, Franz Brorsson - och Dennis Hadzikadunic?
Malmö FF har valt att skriva A-lagskontrakt med ännu en ung mittback från de egna leden.
- Han har lite av Helanders kompromisslöshet, säger assisterande tränaren Olof Persson.

Malmö FF har haft stor framgång med egna unga mittbackar under de senaste tio åren, en tradition som de jobbar med att behålla. Förra veckan fick Hugo Andersson, 18 år, lärlingskontrakt med A-laget. Idag skrev Dennis Hadzikadunic på ett A-lagskontrakt till och med 2020.

Både Hadzikadunic och assisterande tränaren Olof Persson pratar om spelmässiga likheter med en tidigare MFF-mittback: Filip Helander.

- Dennis har ju lite av Filips kompromisslöshet och dedikationen för att hålla buren ren som jag själv tycker är jäkla fin egenskaper för en mittback, säger Persson.

Även huvudtränaren Magnus Pehrsson har tidigare sagt att han tror att Hadzikadunic kan göra samma resa som tidigare MFF-mittbackar, och pratade då om Hadzikadunic' attityd som en viktig delorsak till det. 

- Det jag gillar mest är hans attityd. Han är väldigt självklar på vad han är bra på och vad han gör, och han tänder till när det är matcher. Han är ofta bättre i matcher än på träning, och det är ganska bra egenskaper att ha. 

Hadzikadunic, som i somras var aktuell för ett lån till Trelleborgs FF, har än så länge gjort fyra A-lagsmatcher i MFF. Däremot har han haft en lång resa de senaste två åren. 2015 var han endast en bänkspelare för MFF U19 i UEFA Youth League.

- Jag var inte så glad, ibland fick jag inte spela i Youth League och sånt. Jag tänkte att jag måste ta tag i det. Det är bra att man får motgångar. Det gör en till en bättre fotbollsspelare, säger Hadzikadunic.

- I längden ser jag det som perfekt att det hände.

- Jag valde att stanna, jämfört med många som har tagit valet att gå iväg. Man ska inte snabba sig. Detta som jag har gjort är det bästa jag har kunnat göra.

Ett år senare, i oktober 2016, fick han nämligen lärlingskontrakt med A-laget. Det tog inte ens ett år till innan det förvandlades till ett A-lagskontrakt. Hadzikadunic, vars föräldrar flydde från kriget i Bosnien under tidigt 90-tal, vill nu ta samma steg som hans föregångare i MFF.

Pontus Jansson och Filip Helander är A-landslagsspelare. Franz Brorsson är ordinarie i MFF och U21-landslagsspelare. Jasmin Sudic var en stor talang innan knäskadorna.

Det finns även mittbackar från den egna ungdomsverksamheten som fortfarande är unga. Alexander Blomqvist (nu i Trelleborg) sågs som en större talang än Brorsson innan Blomqvist fick en skada. 18-åringen Anel Ahmedhodzic har spelat i Nottingham Forests A-lag. Johan Hammar i Örgryte jagas av allsvenska klubbar. Mattias Andersson tillhör Juventus.

Hadzikadunic och Olof Persson tar också upp att den hårda konkurrensen bland mittbackar i ungdomslagen är en delfaktor till att så många talangfulla har kommit fram i MFF. Hadzikadunic nämner att han fick kämpa om speltid med Hugo Andersson, Mattias Andersson, och Brorsson i U19.

- När vi var unga så sporrade det mig rejält, säger Hadzikadunic.

- ”Det ser inte ut att han ska bli en stjärna”. Jag var en i gänget, sedan har jag byggt upp mig själv.

Olof Persson fyller i.

- De har ju träffat på varandra i ungdomslagen, där man har tävlat lite mot varandra. Det finns konkurrenssituationer som gör att de måste vara bra och bli bättre.

- Och om man har ett råämne att spela en mittback så blir det en jäkligt bra skola i MFF hela vägen upp. Om man spelar i ett lag som är spelförande i stort sett alla matcher, då ställs höga krav på att vara mittback i Malmö där du måste vara på din vakt hela tiden.


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-09-13 kl 14:50

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER