Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Haglund "ruggigt sugen" på nytt uppdrag: "Klart att jag hade velat vara med"

Allsvenskan

Magnus Haglund fick sommaren 2017 sparken av Elfsborg.
I fjol blev det ett sabbatsår - och i höstas öppnade han för comeback.
Nu är snart allsvenskan igång - men tränaren har inte ett nytt uppdrag. 
- Det är klart att jag hade velat vara med, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Magnus Haglund hade mellan 2004 och 2011 en framgångsrik period som tränare i Elfsborg och firade bland annat SM-guld 2006. Efter flera år i Boråsklubben, så blev det mellan 2012 och 2014 en sejour i norska Lilleström innan han under 2015 återvände till Elfsborg för att sedan få sparken sommaren 2017. 

Haglund valde därefter att ta ett sabbatsår och har både tillbringat tid med familjen, men även rest runt för att samla på sig kunskap inför nästa uppdrag. 

- När man inte har ett jobb, så gäller det att komma ut, förkovra sig och göra saker som gör att man utvecklas och står sig starkare rustad inför nästa uppdrag. Det är ett bra sätt att använda tiden. Jag har väl använt min lediga tid under 2018 till att umgås mycket med familjen, då jag jobbat mycket i många år och sedan har jag även gjort en hel del resor för att utvecklas och följa med på allt det som sker inom fotbollen, ledarskap och allt det som hör till, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Det har varit väldigt givande, samtidigt som jag har haft tid att fortbilda och reflektera, vilket jag inte haft lika mycket tid till innan, då man är mitt i något, där det är mycket fokus på nästa träning och match. Jag känner väldigt starkt att jag har utvecklats under den här perioden och tagit till mig många saker som jag är sugen på att prova, fortsätter han.

Haglund har bland annat besökt klubbar runt omkring i Sverige, men även i Danmark, Norge och Leeds och Brentford i England. 

- Det var givetvis spännande att följa Bielsas arbete eftersom att det pratas mycket om det och då vill jag gärna se det på nära håll. I Brentford var det också intressant, då de jobbar lite som Midtjylland utifrån en matematisk och statistisk grund, ett "Moneyball"-tänk. Jag har även sett en hel del matcher i Danmark, Sverige och Norge, men även i Championship och Premier League. Det har varit ett mycket intressant år, men man vill också att det ska leda till något, så man får användning för det man tagit till sig under det här året. Jag är sugen på att starta och jobba igen, säger han. 

ANNONS

Haglund berättade i slutet av september i fjol för FotbollDirekt att "det finns flera bollar i luften" och att "saker är på gång", men att inget var klart då. Fem och en halv månad senare, så har tränaren ännu inte ett nytt uppdrag. 

- Det har väl varit en ganska strid ström hela tiden, men det var framför allt en klubb som jag funderade på väldigt länge innan jag bestämde mig för att inte ta det och jag sade väl nej i december. Det finns olika kriterier och det ska givetvis vara en sportslig utmaning, en ekonomi som är okej och sedan ska man kunna lösa familjesituationen. Det är de tre bitarna som ska fungera. Det har väl fallit på någon av dem när det gäller de sakerna som dykt upp. Jag har också varit mån om att inte hoppa på något, där mina krav och förväntningar inte varit tillräckligt uppfyllda. Jag hade inte haft problem att jobba nu om jag hade velat, men nu har jag valt att vara selektiv och sedan får vi se vad det blir helt enkelt. 

ANNONS

Haglund vill inte gå in på vilka klubbar som har varit aktuella, men berättar att det har varit förfrågningar från allsvenskan, men även från andra ligor i Norden och ute i Europa. 

- Det har varit högstaligor i flera länder, även utanför Norden, men då har det egentligen varit för krångligt rent geografiskt för att det skulle vara något att satsa på. Sedan har det i vissa länder varit mer politisk osäkerhet än i andra länder som också påverkat något val, men jag är samtidigt ödmjuk inför framtiden och lyssnar ödmjukt och tacksamt på alla förfrågningar och förslag som kommer in. 

Förhandlar du med någon klubb i dagsläget?
- Nej, i dagsläget är jag inte i dialog med någon. Jag håller mig nära fotbollen, ser mycket matcher, träningar och följer med på alla sätt vad gäller det senaste inom fotbollen i ledarskap, utbildar mig och kör på. Sedan får vi se vad framtiden för med sig.  

ANNONS

Hur resonerar du kring familjesituationen. Kan du tänka dig att ta ett uppdrag utomlands eller vill du hålla dig till Sverige?
- Jag kan tänka mig att ta en klubb utomlands om det blir en vettig situation för familjen att flytta med. Jag är en familjeman, så jag vill ha familjen nära mig i så stor utsträckning det går. Vi bodde i Lilleström i tre år och hade en jättefin tid där, så det finns många ställen där det går bra och sedan finns det andra ställen som inte fungerar, där jag fått säga nej. 

Är det någon liga som lockar dig mer?
- Jag har ingen liga som går före någon annan. Jag är väldigt öppen vad gäller det. Jag är sugen på att kliva in i det igen. Efter 14 raka säsonger, så har det varit perfekt med ett break, men nu är jag ruggigt sugen efter att ha fått lite tid till reflektion och förkovring, så det är väldigt lockande igen. 

ANNONS

Du sa att du har varit lite selektiv - men hade du hoppats på att ha en klubb i dag?
- Ja, det beror ju på vad det handlar om, men jag vill ändå svara ja på den frågan. Nu är det ju mars och jag är väldigt sugen på att jobba, så det är klart jag hade velat vara med. 

Publicerad 2019-03-14 kl 13:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto