Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN/HALMSTAD

Halmstads nye supertalang - nu kan han slå Ljungberg

Foto: Scanpix/HBK.se

Sead Haksabanovic, Halmstads unga talang.

Sead Haksabanovic, 15, gjorde debut från start för Halmstad i en träningsmatch. Snart är han bättre än Halmstadsikonen, Fredrik Ljungberg.
– Klart att det hade varit grymt kul att slå honom, säger han till Fotbollskanalen.

Janne Jönsson gav Sead chansen under klubbens träningsläger i Turkiet. Mot Lokomotiv Tblisi under söndagen blev det första starten i A-laget. Yttermittfältaren fick dryga timmen innan han byttes ut.

– Det var inte så nervöst, det var lite värre när jag fick hoppa in första gången. Den matchen var jag nervös i men nu är det lugnt, säger han på telefon från Turkiet.

I maj fyller han 16 år och enligt Janne Jönsson är en allsvensk debut att räkna med under säsongen. Lägg till att Mats Lundgren var 17 år och 87 dagar när han blev yngste spelaren att göra allsvensk debut för HBK redan 1987. Den största talangen Halmstad fått fram i modern tid, Fredrik Ljungberg, var 17 år, sex månader och en vecka gammal.

– Det hade varit stort, men det blir mest en bonus. Jag har som mål att kriga mig till en startplats under säsongen. Jag tycker att jag håller på den här nivån. Det är inte så att jag känner att jag inte platsar, sen finns det många bra spelare i laget, säger Sead.

– Men alla i laget och klubben har tagit väldigt bra hand om mig, det är jag både glad och tacksam för.

Supertalangen har tidigare varit iväg hos bland annat Chelsea, Manchester City och Liverpool. Han hade anbud från flera stora klubbar i Europa och deras akademier. Det fanns även intresse från andra klubbar i Sverige. Men valet föll på Halmstad och Haksabanovic skrev på ett treårskontrakt.

– Halmstad var mitt första val ganska tidigt, jag känner att det är mycket bättre att få spela A-lagsfotboll än att träna och spela U-19 eller U-21 matcher. Så valet för mig var enkelt, säger han.

En person som har betytt mycket för talangen är Halmstads nye tränare, Janne Jönsson. Den erfarne tränaren hyllar sin adept.

– Han har en väldigt stor mognad i sitt spel, det är långt ifrån att du tror att han är 15 när du ser honom. Med unga spelare så är ju alltid den fysiska påfrestningen ett orosmoment men det känner jag inte med Sead. Han har en väldigt bra grundfysik men det är klart att vi ska ta hänsyn till hans ålder. Sen ska det inte gå till överdrift.

Allsvenskans yngste spelare någonsin, Nicklas Bärkroth pratade nyligen ut i Lundhs Podcast på Fotbollskanalen om tiden efter debuten.

– Att få debutera så ung har nästan mer varit en belastning i min karriär då jag fick oerhörda förväntningar på mig. Jag var själv inte riktigt redo och sen så var jag inte tillräckligt bra för att bli en A-lagsspelare.

– Det var väl då som jag kände att det inte var kul att hålla på sä här längre. Fotbollen var inte alls kul och det var inte samma glöd för sporten. Det slutade egentligen med att jag hade två val: antingen sluta, eller byta miljö och börja om någonstans.

Sead Haksabanovic har inte lyssnat på podcasten men säger till Fotbollskanalen att han inte känner någon press på sig.

– Det gör jag inte, jag är ung och så men någon press det känner jag inte. Jag väljer att fokusera på mitt eget spel och att sköta allt runtomkring.

Ja, han går fortfarande i nian på Östergårsskolan. Samtidigt som kompisarna pluggar för fullt är han och tränar och spelar med A-laget i Halmstads BK.

– Mina kompisar tycker det är riktigt coolt att jag är med här!

Drömmen är redan här för Sead. Att få spela för Liverpool i framtiden.

– Jag tittar på väldigt mycket fotboll och missar typ inte en enda match med Liverpool. Det är mitt favoritlag, säger han.

Publicerad 2015-02-16 kl 17:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER