POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Hamad om nobben från MFF: ”Känns jobbigt så klart”

När det stod klart att Jiloan Hamad var på väg bort från Hoffenheim var det nog många som trodde på en återkomst i Malmö FF för mittfältaren.
Men tajmingen var inte rätt, menar Hamad själv.
- Det är klart att det var jobbigt, jag ska inte ljuga om det, berättar Hamad i podcasten Lundh.

Redan i höstas stod det klart att Jiloan Hamad var på väg bort från Hoffenheim, då det inte blev någon speltid alls under tränare Julian Nagelsmann.

Flera allsvenska klubbar var intresserade av Hamad och det ryktades om en återkomst till Malmö FF , klubben han vann guld med 2010 och 2013. Istället blev det Hammarby för mittfältaren. Hamad menar dock att det fanns ett visst intresse från MFF och sportchef Daniel Andersson att värva tillbaka honom.

- Daniel har haft kontakt med mig sedan han för ett år sedan märkte att saker inte gick som det skulle i Tyskland. Speciellt efter Huub Stevens-tiden där på sommaren. Vi har haft kontakt, han har känt på mig och ringt mig, så vi har haft en bra dialog. Daniel är en person som jag ser upp till och beundrar. Jag är glad över att jag fick spela med honom, jag lärde mig mycket av honom, hans ledarskapsförmåga och allt. Jag har haft en dialog med honom, och han ringde i mitten av januari och beklagade sig lite, för Malmös trupp vad jättefull, och han hade fått instruktioner om att göra sig av med spelare. Det var en tuff situation. Jag kände att Daniel ville ha hem mig, men tajmingen var kanske lite fel.

Löser man inte det om en gammal guldhjälte och lagkapten kan komma tillbaka?
- Det hade inte varit så att Malmö gjort mig en tjänst, jag hade gjort Malmö en tjänst för de hade fått en toppspelare i allsvenskan. Det var mer att den kärlek jag fick från Hammarby och det som mina agenter förmedlade efter att de suttit med Bajen. Får jag inte det… Det är som att komma hem till någon och tränga sig på. Jag kunde få till det med Malmö, förmodligen, men det hade känts som att jag trängde mig på. Man vill gå in i ett hem där folk är skitglada och välkomnar dig. Det var den känslan jag fick i Bajen.

Hur var den känslan?
- Den var för jävlig. Det är klart. Jag var i Malmö i sju år, var lagkapten, vann SM-guld och spelade Europaspel. Jag var ändå en bidragande orsak till att vi kom ut i Europa första gången. Det är klart att mina första tankar var att jag ville tillbaka till Malmö, självklart. Jag ljuger inte om det. Vi hade ju snack, de var intresserade, men sedan handlar det om tajming. Det är inte bara att öppna dörren och komma hem, det har mycket med tajming att göra. Det är klart att det var jobbigt, jag ska inte ljuga om det. Men samtidigt, mina agenter var med ”gör något nytt, Jiloan”. När jag pratade med mina vänner och min familj var de lite likadana. ”Det blir som en repris, vad ska du i Malmö och göra?” Jag fick de tankarna också lite grann, även innan Malmö tog kontakt med mig och innan jag funderade på allsvenskan. ”Kanske ska jag göra något nytt, kanske jag ska till Stockholm?”

Hamad fortsätter:

- Jag har familjen i Örebro. I Stockholm är man närmare familjen och det är där som man har sitt hjärta, även om jag hade mina bästa ungdomsår i Malmö och Malmö kommer alltid ha en varm plats i mitt hjärta. Jag har ändå vunnit SM-guld med Malmö, jag har spelat i Europa med Malmö, vad skulle jag göra där igen? Så det var alla möjliga tankar, men det som det föll på var att jag inte kände samma kärlek som Hammarby gav mig, och jag ville hellre gå till Hammarby i sådana fall.

17 maj kommer Hamad ställas mot sitt gamla lag när MFF gästar Hammarby på Tele2 Arena.

- När det inte blev Malmö tror jag ändå att Hammarby är en klubb som är ganska älskad i Sverige. Hade jag gått till IFK Göteborg eller AIK hade det kanske blivit värre. Det var inget jag tänkte på jättemycket, även om det fanns med i tankarna lite grann när jag skulle välja en annan klubb än Malmö. För mig kommer det att vara en jättestor dag, absolut.

Hur tror du att fansen kommer ta emot dig?
- Ingen aning. Jag har inte tänkt på det om jag ska vara ärlig.

Det måste du väl ha tänkt på?
- Någon tanke kanske har kommit, men jag har inte gått in i det djupare som jag gör nu. Jag tror att jag kommer få ett positivt mottagande. Nu vet jag inte om det bara är att jag hoppas, men man får väl säga att jag hoppas att jag får ett positivt mottagande. Jag har inte gjort något fel för att de ska ogilla mig.

Hur var reaktionerna på sociala medier?
- De har ändå varit positiva. Jag var i Malmö i sex-sju år och fick bara kärlek. Sedan var det kanske också för att jag alltid gjorde bra ifrån mig. Men det är klart att man alltid får några som kommenterar dåliga saker, men allmänt skulle jag säga att 90 procent har varit ”fan vad jobbigt att inte se dig i himmelsblått, men stort lycka till i Hammarby, jag kommer alltid stötta dig”. Det är den responsen jag har fått.

FAKTA

140 - Jiloan Hamad

Avsnitt 140 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jiloan Hamad. Hammarbys nyförvärv talar om vad som fick honom att välja klubben, om att han kan identifiera sig med Bajens ideal, om att fansen bör ställa högre krav, att man ska bli en storklubb och om den klausul som reglerar en försäljning. Dessutom talar Hamad om den tuffa tiden i Tyskland med lite speltid, om korsbandsskadan i Belgien, om att han är en bättre spelare i dag än när han vann SM-guld med Malmö FF, om alla allsvenska klubbar som var ute efter honom, om besvikelsen att Hamrén aldrig gav honom chansen och att han har siktet inställt på det svenska landslaget. Jiloan Hamad hyllar även Hasse Borg som värvade honom till MFF och talar om känslorna för klubben, om besvikelsen när han fick nobben, om att han tror att MFF-fansen kommer ge honom ett bra bemötande, om relationen med många av spelarna från den tiden och att Pontus Jansson försökte få honom till Leeds.

 

Publicerad 2017-03-10 kl 06:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå