Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hammarby misstänkt för brott - 08-klubbarna bryter med delar av polisen

Foto: Bildbyrån

Göran Rickmer

Hammarby misstänks för brott mot ordningslagen.
Nu bryter Hammarby, AIK och Djurgården sin samverkan med delar av polisen.
- De ljög mig rakt upp i ansiktet, säger Hammarbys Göran Rickmer till Fotbollskanalen.

Det är i samband med derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena i oktober förra året som Hammarby misstänks ha gjort sig skyldigt till brott mot ordningslagen. Klubbens evenemangsansvarige, Göran Rickmer, har delgivits misstanke om brott och enligt honom rör det sig om att några metallstaket utanför arenan inte var "väl förankrade i varandra".

- Polisen hittade några cykelstaket, som inte fyller någon säkerhetsfunktion utan kan användas till att till exempel fästa barnvagnar, bygga rökrutor eller styra lite köer. De staketen tyckte man att vi skulle få undan eller förankra. Det finns väl en poäng i det, men polisen lusläste vårt tillstånd för offentlig tillställning där det står att staket enligt säkerhetsplanen ska vara ”väl förankrade” i varandra och anmälde mig. Sen vad "väl förankrade" innebär kan ingen definiera för mig, säger Rickmer till Fotbollskanalen.

- Jag har inga problem med att det skrivs anmälningar, men det jag hänger upp mig på är att vi hade ett utvärderingsmöte veckan efter matchen där de lyfte upp att de kanske kommer skriva en anmälan. Men i efterhand visade det sig att anmälan redan var skriven då och att de som satt på mötet visste om det, så de satt alltså och ljög mig rakt upp i ansiktet.

Enligt Rickmer sattes staketen ifråga ihop efter polisens påpekande och tycker att polisen hade kunnat nöja sig med det - och har svårt att förstå varför polisen väljer att lägga resurser på att dra en så ringa förseelse så här långt. Han menar att situationen hade kunnat lösas genom en dialog mellan polisen och Hammarby, men att polisen valde att välja bort den vägen helt.

- Själva anmälan har jag full respekt för, jag har inget frikort mot svensk lag mer än någon annan. Sen vet jag att polisen har en avskrivningsprocent som är helt sjuk när det gäller ordningsstörningar i övrigt gällande idrotten. Jag vet inte hur många hundratals anmälningar som skrivs av, på grund av resursbrist. Men det är ju bra då att myndigheten uppenbarligen har fått mer resurser nu så att de har tid med så här allvarliga saker, säger han ironiskt.

För Göran Rickmer som berättar att han har regelbunden kontakt med poliserna som är bakom anmälan är det obegripligt att ingen trots att det funnits flera tillfällen att påpeka det har sagt något om staketen, eller bett om att de ska säkras.

- Jag får inget svar om det. Jag försöker ta reda på hur de fungerar, varför de lägger ner anmälningar om långt mycket värre brott men drar det här vidare? Att man väljer att vara tysta och inte be oss fixa staketen, då känns det nästan som att de har suttit och väntat på att vi skulle göra något fel.

Nu har Hammarby valt lägga sin samverkan med delar av polisen på is.

- Det bygger på förtroende. Man behöver inte vara överens om saker, men det ska finnas en ambition från båda sidor. Anmäl mig, fine, men stå för det. Sitt inte och ljug mig rätt upp i ansiktet. Vi kan inte ha samverkan på de här villkoren, säger Göran Rickmer.

- Polisen har gått in i en nationell strategi som de tagit fram tillsammans med svensk fotboll. Om vi ska hålla på så här, att ljuga och driva en personlig vendetta mot Hammarby fungerar det inte. Om man som myndighet inte kan kvalitetssäkra att få bort personliga vendettor och direkt lögner… de villkoren kan vi inte samverka på.

Hammarbys hållning är nu att de är en offentlig arrangör och kommer att fortsätta vara det utifrån det offentliga arrangemanget men ingenting mer. Göran Rickmer beklagar att läget är som det är nu, men ser inget annat sätt för Hammarby att hantera frågan.

- Det är beklagligt och jag känner mig besviken. Vi kommer fortfarande ha en jättehög samverkansvilja och jag tror det är enda vägen framåt, det finns inget annat. Vi har testat att ålägga arrangören en jäkla massa kostnader och arrangören har testat att skylla allt på samhället och polisen. Vi kan bara konstatera att det inte fungerat. Vi kommer fortsätta samverka med polisen, men nu får vi välja vilka vi samverkar med och det kommer bli de vi litar på, säger Rickmer och förtydligar att det inte handlar om att bryta helt och hållet med polisen. Han ger exempel på hur samarbetet med polisen vid bortamatcher och i Söderort i Stockholm fungerar bra – men att det finns delar av polisen som de inte kan samarbeta med i nuläget.

- Problemet rör enskilda polismän och kvinnor. Tyvärr är det de delarna som till stor del handlar om planering, säger han,

Det låter som att ni behöver ha ett möte med polisen?
- Vi har redan haft ett möte, jag har kallat till det. Men problematiken där ligger i att de skickar dit papegojor, människor som inte vågar eller har mandat att fatta beslut eller ta ställning i frågor.

Vad kan flera sådana här anmälningar leda till i längden?
- Får man som arrangör för många anmälningar på sig så tappar man till slut rätten att vara arrangör. Det skulle få katastrofala konsekvenser, avslutar Rickmer.

Polisens nationella samordnare för idrottsrelaterad brottslighet, Mikael Berkesand, säger sig inte känna till Hammarbys tankar. Berkesand vill inte kommentera Göran Rickmers uppfattning i frågan, men säger till tidningen Mitt I:

- Jag tycker att vi har en utmärkt samverkan med Hammarby. Vi har en bra dialog med alla Stockholmsklubbarna. Samverkan är ju grunden för att vi ska kunna jobba gemensamt. Vi värdesätter den samverkan vi har med våra Stockholmsklubbar, säger också Berksesand till Mitt I.

Men det är inte bara Hammarby som bryter sin samverkan med delar av polisen. Även AIK och Djurgården följer efter.

- De strategiska mötena med polisen har tagit lite halvstopp. Vi Stockholmsklubbar gör det här tillsammans. Våra vd:ar sitter och diskuterar med polisen för att se om vi kan få någon form av normalstandard igen, säger AIK:s säkerhetsansvarig Henrik Koch till Mitt I.

Mitt I skriver också att polisen inte vill kommentera den pågående förundersökningen.

Publicerad 2017-02-24 kl 12:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons