Hammarby räddade säsongen - till cupfinal efter straffar mot Kalmar

Skrällaget Hammarby är i final i Svenska cupen. Semifinalen mot Kalmar FF blev en chansrik rysare som avgjordes efter straffar på Söderstadion.
- När det blev straffar var jag nästan hundra procent på att vi skulle vinna, sade Hammarbys Marcus Törnstrand.

Hammarby gjorde det igen — besegrade ett allsvenskt lag på väg till finalen i Svenska cupen. Hemmalaget hade segervittring länge och ledde med 2—0 med en dryg kvart kvar av matchen. Sedan vände det. Kalmar FF reducerade och kvitterade på sju minuter och efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar.
- Vi bjuder in Kalmar i matchen med kort tid kvar. Då handlar det om att överleva 90 minuter, sade Hammarbys tränare Roger Franzén.

Resultatrepris

Det känns kanske bekant. Även Hammarbys kvartsfinal mot Brommapojkarna slutade 2—2 efter full tid och blev en utdragen rysare som avgjordes på straffar. Hammarbys nerver höll då och räckte även denna gång till seger. Även om vissa ben var ostadigare än andra. Marcus Törnstrand nickade in 1—0-målet på hörna, men missade sin straff.

- Jag älskar att lägga straffar och det var tråkigt att jag missade min. Men det här gör mig bara starkare, sade han.

Den sjätte och avgörande straffen sköts in av Hammarbys Christer Gustafsson och hemmapubliken på Söderstadion fick anledning att jubla igen. Annars har Hammarbysupportrarna inte bjudits på många fotbollskarameller under säsongen i superettan. Det blev ingen biljett tillbaka upp till allsvenskan och ett tag såg det riktigt risigt ut för Hammarby i botten av tabellen. I slutändan blev det varken fågel eller fisk utan mittemellan: en åttondeplats.

Europaspel på spel

Cupsemin var därför en skön revansch.
- Det var vackert. Skönt att kunna bjuda publiken på det, säger Törnstrand.

Hammarbypubliken får även chans att se finalen hemma på Söderstadion. Då står också en biljett ut i Europa på spel, cupsegraren får kvala till Europa league.