Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hammarby siktar ut i Europa med ny arena

12å

Nu ska Hammarby ut och spela i Europa igen.
Och man ska göra det med hjälp av nya Stockholmsarenan.
-Ambitionen är att spela internationell fotboll regelbundet, säger Michael Andersson, vd i klubben.

Att förväntningarna är höga på Stockholmsarenan, som 2012 ska stå färdig i Globenområdet, var mycket tydligt på torsdagens presskonferens där den nya arenan presenterades.

Tanken är att det ska bli Hammarbys nya hemmaarena samt erbjuda flera andra idrotts- och kulturevenemang. Ett genomförandebeslut ska tas i höst och om allt går enligt planerna börjar arenan byggas nästa vår.

ANNONS

Hammarby har från början varit delaktigt i planeringen och hoppas att nybygget ska utveckla klubbens ekonomi. Stockholmsarenan uppfyller Uefas och Fifas alla krav för internationell fotboll, bland annat när det gäller sittplatser, storlek och säkerhet.

På Hammarbys matcher kommer den att rymma 30 000 personer på läktarna, och mer publik betyder större intäkter.

Suget efter europeiskt cupspel är stort i klubben. Förutom två matcher i Champions league för sju år sedan och några kvalmatcher i Uefacupen har Hammarby inte haft några större internationella framgångar.
-Kan arenan hjälpa till att generera pengar kan vi sätta upp stora sportsliga mål. Ambitionen är att spela internationell fotboll regelbundet, säger Michael Andersson.

Söderstadion tar in drygt 16 000 personer men hemmasnittet låg i fjol bara på lite drygt 12 000. Med den nya arenan har man förhoppningen om att locka fler att se allsvensk fotboll.

ANNONS
-Moderna arenor drar stor publik, det har andra visat runt om i världen. Men självklart måste vi spela bra fotboll också, säger Andersson.

Stockholmsarenan ska ha ett skjutbart tak och kan tack vare inomhustemperatur användas året runt. Arkitekterna bakom bygget är samma som bland annat utformade OS-arenan Fågelboet i Peking, Allianz Arena i München och City of Manchester Stadium, som är Manchester Citys hemmaarena.

Enligt Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) är målsättningen att arenan ska vara full av evenemang hela tiden - som i sin tur leder till god ekonomi för ägaren Stockholms stad. Kostnaden av bygget beräknas till 2 miljarder kronor och ska finansieras genom försäljning av byggrätter i området, bland annat där nuvarande Söderstadion är belägen, samt löpande överskott i verksamheten under kommande år.

ANNONS
-Det känns väldigt tryggt och stabilt. Vi följer tidsplanen och vi får vad vi efterfrågar, dessutom blir den väldigt snygg, säger Sjöstedt.

Bland möjliga idrottsevenemang finns bland annat häst- och motorsport med på listan, hur det blir med friidrotten är fortfarande oklart. Stockholmsarenan kommer att klara inomhustävlingar, men var exempelvis DN-galan ska gå i framtiden vet man ännu inte.

Sjöstedt vill inte räkna bort nya Olympiastadion som ett alternativ, trots att ett förslag är att göra Djurgårdens hemmaarena till en ren fotbollsarena.
-Jag vill inte spekulera i att friidrotten inte ska vara på Stadion, men det finns behov hos alla idrotter, säger hon.

TT

Publicerad 2009-03-26 kl 19:56

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto