Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hammarbys fans bryter med polisen: "Tråkigt, för vi ska jobba som de efterfrågar"

Hammarbys supporterorganisation Bajen Fans bryter sin dialog med polisen. Skälet är nedbemanningen av så kallade evenemangspoliser, som utgjort en fredlig kontaktyta för publiken.

"Tråkigt, för snart presenteras nya satsningar på sådan personal", säger intendenten Isabel Thorén till fotbollskanalen.se.

Med Hammarby tillbaka i den högsta serien efter fem år i superettan väntar många fotbollsfester i Stockholmsområdet. Redan om ett par veckor vankas ett möte med AIK i svenska cupen, inför rekordpublik bestående av uppemot 40 000 åskådare. Och utöver det kan de grönvita även se fram emot fyra derbyn i seriesammanhang, varav tre går av stapeln hemma på Tele2 Arena. Matcher som väcker stort engagemang, men som också ställer höga krav på säkerhetsarbetet.

Samtidigt finns stora frågetecken på just den punkten i nuläget. Under måndagen skickade Bajen Fans, Hammarbys fristående och största supporterorganisation, ut ett pressmeddelande med skarp kritik mot polisen för dess förberedelser inför säsongen. Av texten framgår att den så kallade evenemangspolis som under lång tid fungerat som en kontaktperson till Stockholmslagets supportrar inte längre ska ha kvar sin tjänst, och att ingen efterträdare utsetts.

ANNONS

Något som gör Bajen Fans oroat för att ett samtalsorienterat och proaktivt arbetssätt ska ersättas av konfrontation från ordningsmaktens sida.

"Vid flertalet matcher och evenemang har vi tack vare evenemangspolisen sluppit mötas av dragna batonger och skällande hundar. Polisen har istället varit närvarande men i periferin, någonting som bidragit till en lugn och positiv stämning", skriver Bajen Fans och fortsätter lite längre ned med att ställa ett ultimatum:

"Med anledning av att polisen uppenbarligen inte värdesätter dialog som förebyggande arbete så väljer Bajen Fans att från och med nu bryta all form av kontakt med polismyndigheten tills dess att funktionen återinförs."

Även Hammarby har reagerat på att den aktuella evenemangspolisen inte finns kvar i sin tidigare roll, och klubbens SLO (Supporter Liaison Officer) Jakob Uddeholt håller med om att situationen känns problematisk. Enligt honom är det inte optimalt när en person som etablerat sig över tid, och blivit alltmer respekterad, plötsligt förflyttas från verksamheten. Därmed får parterna starta om och ett nytt förtroende måste ömsesidigt byggas upp.

ANNONS

"Evenemangspolisen har varit en betydande del till att luckra upp den hårdare och mer misstänksamma inställning till polisen som funnits bland många av våra aktiva klacksupportrar. Sedan polisen började arbeta med evenemangspoliser har inställningen förändrats med mjukare inställning. Mycket var fortfarande i början av en lång process men det hade precis börjat ge mer konkreta resultat, både på matcher och på ett formellt plan.", skriver Uddeholt i ett mejl till fotbollskanalen.se.

Var evenemangspolisen populär bland supportrarna?

"Det är olika i olika delar av supporterskaran men de har definitivt uppnått en respekt i miljöer där det tidigare var mer tillknäppt inställning. Problemet har hela tiden varit att de är så få att det är svårt att nå ut mer omfattande, många supportrar har inte hunnit märka av funktionen än. "

ANNONS

Kan det här bli ett problem i framtiden – att det blir "hårdare" stämning?

"Det kan bli det långsiktigt om inte denna dialogfunktion prioriteras och det med förtroendeingivande poliser. Relationen mellan vissa delar av supporterkulturen och polisen hänger lite på en skör tråd. "

När fotbollskanalen.se talar med Isabel Thorén vid Polisens Utvecklingsavdelning (som tidigare hette Rikspolisstyrelsen) tonar hon dock ned farhågorna. Thorén vill inte gå in på enskild personal, eller kommentera den person som tidigare varit utkommenderad vid just Hammarbys matcher, men hon hävdar att den sammanlagda satsningen på kommunikativa metoder kommer att öka markant 2015.

-Vi förstärker faktiskt evenemangspolisen med en styrka bestående av sammanlagt 16 personer, som kommer att gå under benämningen eventpoliser. Det är personal som ska finnas att tillgå i Stockholmsområdet, Göteborg och Skåne, säger Thorén till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Är en eventpolis samma sak som en evenemangspolis?
- I stort sett, med den skillnaden att evenemangspolisen även bygger upp relationer till SLO:er, supportrar och klubbar i vardagen. Eventpolisen kommer att medverka vid matcherna och återkomma varje vecka, men inte arbeta lika djupgående utanför matchdagarna. Men eventpolisen är inte heller någon konfrontativ arbetsgrupp. De ska finnas på plats just för att skapa en trygghet och bygga upp kontakter. De ska aldrig använda våld i något sammanhang. Om sådana lägen uppstår ska annan, utrustad personal ta över. Eventpoliserna finns med när det är lugnt och när det är oroligt, men när det blir så kallade "röda lägen" backar de undan.

Har ni några planer på att arbeta mer med just konfrontation under säsongen?
- Tvärtom. Vi ser det kommunikativa arbetet som mest framgångsrikt och det som ger bäst resultat. Det har vi märkt även när vi tittat på undersökningar och erfarenheter från andra länder, som till exempel Danmark. Evenemangspoliserna och eventpoliserna är prioriterade även framöver.

ANNONS

Isabel Thorén beklagar att polisen inte uttryckt sig tilltäckligt tydligt till Hammarby och Bajen Fans, och förklarar att ett pressmeddelande ska skickas ut i början av mars med mer detaljerade besked om matchbevakningen.

"Att tjänsten ska utökas är en information som varken har nått Bajen Fans eller Hammarby Fotboll. Det vi har reagerat på och det som gör oss upprörda är att en person som efter lång kontakt lyckats få en del respekt från oss helt plötsligt får lämna, och detta utan att man har någon ny person redo för jobbet", skriver Bajen Fans när fotbollskanalen.se berättar om polisens planer.

Inte heller Jakob Uddeholt tycker att polisen varit tillräckligt tydlig:

"Vi från Hammarby Fotboll har inte hört något om ett nytt förhållningssätt men med anledning av den senaste utvecklingen har vi ställt frågan om att få förtydligat vad det är som de avser med evenemangspolisen och dess dialogfunktion för framtiden, både inför säsongen och långsiktigt. Från polisen har man meddelat bland annat i nationella strategin och i svar till oss att evenemangspolis ska fortsätta finnas, men vi känner oro med anledning av det minskade antalet och senaste omorganisationen. "

ANNONS
Publicerad 2015-02-23 kl 21:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto