Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HAMMARBY

Hammarbys nästa steg - app för mental träning

Foto: TT

Hammarby jobbar mycket med mental träning. Nu tar klubben nästa steg för att utveckla spelarna vid sidan av plan. Mentale coachen Anders Friberg har tagit fram en app.

Att Hammarbys tränare Nanne Bergstrand intresserar sig för psykologiska bitar inom fotbollen är ingen hemlighet. Nu har han, men framför allt Bajens mentale coach Anders Friberg, utvecklat en app som spelarna ska använda för att få en ännu vassare mental träning.

- Det ingår en hel del program som man kan jobba med, säger Nanne Bergstrand till fotbollskanalen.se.

Hammarbys spelare kan använda appen via mobil, dator eller surfplatta och den ska hjälpa dem att få upp bättre tankar i huvudet och spara energi. Spelarna ska sänka sin grundspänning.

- Vi är bra på att träna kroppen i svensk fotboll, men inte speciellt bra på att träna tankarna. Det är självklart i individuella idrotter men i lagidrotter är det tyvärr inte självklart. Det är viktigt att jobba med det och det är en bit som du har nytta av hela livet, säger Nanne Bergstrand.

- Vi kan träna kroppen hur mycket vi vill, men funkar inte tankarna så hjälper inte det, fortsätter Bajen-tränaren.

Lika väl som Hammarby har blivit ett bättre lag på att spela fotboll sedan Nanne Bergstrand anlände menar han att han även sett utveckling när det gäller den mentala biten.

- Jag jobbar mentalt med laget som helhet. Sen jobbar Anders (Friberg) individuellt med spelare. Det blir bättre och bättre. Det handlar om att vi ska bli trygga. Fotbollen är en industri som är väldigt macho och mycket i machovärlden bygger på rädsla, att man inte vågar visa sitt rätta jag, säger Bergstrand och fortsätter:

- Det finns så mycket... Titta bara på uttrycken inom fotbollen. Till exempel att det är viktigare att hata att förlora än att älska att vinna. Om du ställer den frågan till alla allsvenska spelare ska du nog se att de flesta tycker att det är viktigare att hata att förlora. Då kan man börja undra vad det är man sysslar med.

Publicerad 2015-03-16 kl 18:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons