Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HAMMARBY

Nanne Bergstrand: ”Jag vill ge supportrarna en derbyseger”

Foto: Scanpix

STOCKHOLM. Nanne Bergstrand, 58, står inför sitt första Stockholmsderby. Hammarby-tränaren, med sitt långsiktiga tänk, laddar nu för en match som lever sitt eget liv och betyder allt för fansen.
– Matchen vill vi verkligen vinna och jag är väldigt glad för supportrarnas skull, att de får det här derbyt. Att vi kan ge tillbaka är det som gläder mig mest, säger Bergstrand till fotbollskanalen.se.

Efter fem år i superettan är Hammarby uppe i allsvenskan igen. Men det är i Svenska Cupen som Bajen under lördagen ställs mot AIK i ett derby, som kommer att avgöra vilket lag som går vidare till kvartsfinal.

De grönvita måste vinna för att få till ett avancemang - och temperaturen inför deras första riktiga Stockholmsderby på väldigt lång tid stiger allt mer.
– Att det är en speciell match, det känner man ju av. Med all kommunikation som är runt omkring. Det är ju inget som är negativt, utan bara stimulerande. Det blir en liten känsla... det är bra träning för spelarna att göra en derbymatch innan de går in i derbymatch i allsvenskan. Det ska bli väldigt intressant att se vilken nivå vi hamnar på i den här matchen, säger Hammarbys tränare Nanne Bergstrand när fotbollskanalen.se slår sig ner med honom.

Hur är det känna den där speciella känslan?
– Det är glädje. Det är ingen match man ska vara rädd för, definitivt inte. Vi måste se fördelarna med den här typen av matcher.

Sedan Bergstrand tog över Hammarby inför förra säsongen har han pratat om att Bajen nu genomgår en långsiktig process för att bli ett lag att räkna med i toppen av den svenska fotbollen. Processen står alltid över enskilda resultat.

Men hur blir det nu när det vankas derby, en match som lever sitt eget liv och som betyder så otroligt mycket för Hammarby-supportrarna? Hur ska man få den enskilda matchen att hänga ihop med det långsiktiga tänket? Nanne Bergstrand resonerar...
– Den här enskilda matchen vill vi givetvis vinna. Den ger ytterligare tävlingsmatcher och cupen är ju något som är viktigt. Men ända sedan jag kom hit har jag känt den där kraften som är så viktigt för oss människor, framtidstron. Den är stark i Hammarby och när man ser på den här kortsiktiga matchen så är den ju något som vi verkligen vill vinna. Men det är inget som får slå sönder framtidstron om vi inte går vidare och förlorar matchen.

– För på sikt kommer vi bli ett ännu bättre fotbollslag. Den här matchen ingår i läroplanen för att bli en bättre fotbollsspelare, att spela den här typen av matcher. Så därför är resultat viktigt för mig som tränare, men det långsiktiga är ännu viktigare.

Kan du släppa lite på det långsiktiga fokuset i ditt tänk när det gäller en sådan här match?
– Ja, under de 90 minuterna kommer jag definitivt göra det. Då är man inriktad på det och så bör det vara i alla matcher. Sen när matchen är slut så har jag det långsiktiga tankesättet igen.

Inför stora matcher är det kanske lätt att spelare flyger i väg och tappar fokus. Hammarbys tränare är beredd att agera för att få spelarna att hitta rätt läge inför drabbningen mot AIK.
– Vi får se, jag har inte märkt något hittills i veckan. Men som en del av förberedelsen inför alla matcher så läser du av gruppen. Behöver du lyfta det eller lugna ner det? Jag är ganska säker på att vi behöver lugna ner det lite grand när vi kommer till lördag. Så där kommer nog fokus ligga. Det är viktigt att hamna på rätt nivåer anspänningsmässigt, så man går ut och tar kampen. För det kommer bli en kamp både fysiskt och tekniskt.

Du har snackat om att ni är underdogs?
– Ja, utifrån utgångsläget är det så. AIK är ändå ett topplag i svensk fotboll och Hammarby har gjort en resa med fem år i superettan. Det äter vi inte ikapp i ett nafs, men i en enstaka match vet vi att vi kan hota. Det är ett bollskickligt lag som spelar med lite mer bollinnehav än tidigare. De har inte en lika inarbetad backlinje som tidigare. Det är lite nytt folk där. De hade Sveriges bästa och mest samspelta backlinje ett tag. Sen kan de få ut individuella skickligheter i laget.

Bergstrand vet att han kommer att trivas när han leder sitt lag på Friends Arena på lördag, inför 40 000 åskådare.
– Det här är ju de största matcherna som du kan vara med om i Sverige. Det är väldigt positivt. Projektet med att hjälpa Hammarby pågår ju fortfarande och hjälper jag Hammarby så hjälper jag svensk fotboll. Och lite av att hjälpa Hammarby är ju att ta tillbaka laget till allsvenskan och då får man sådana här matcher.

– Jag är väldigt glad för supportrarna, att de får det här derbyt. För det var längesedan de fick en sådan här match. Det är är det som gläder mig allra mest, att vi snabbt kan ge tillbaka för det stödet som vi hade förra året, säger Nanne.

Ni har spelat i superettan de senaste fem åren. Är spelarna redo för ett derby?
– Det får vi se, det vet man inte förrän vi är där. Men det här är också intressant. Det här blir en jättebra lärdom för spelarna. Men det blir säkert en jättebra lärdom för vissa AIK-spelare också, som inte spelat derbyn tidigare. Det finns en del där också. Det är inte bara Hammarby-spelare, säger Bergstrand.

Du pratar om att hjälpa Hammarby och svensk fotboll. Hur är det att vara en del av Stockholmsfotbollen just nu?
– Det är jättekul. Man märker av intresset. Jag håller mig mest på Söder men jag märker av att det finns mycket fotbollssnack. I de miljöerna jag har varit i så har det varit mer snack nu inför derbyt och det är bara trevligt. Så länge man kan argumentera för saker och ting så. Jag har inte mött en enda otrevlig supporter än.

–  Och där kommer vi ju in på det här med framtidstron igen. Det är lika viktigt för mig, att jag känner att jag kan hjälpa Hammarby. Jag är här så länge jag kan hjälpa Hammarby och så länge de vill ha mig. Om det är tio år, fyra år eller en månad framåt, det får vi se. Det långsiktiga är så pass mycket viktigare för mig, men under de här 90 minuterna är det ju den här matchen som vi verkligen vill vinna.

Du vet betydelsen av den här matchen för era supportrar. Känner du någon press att du måste leverera?
– Nej, inte press på det sättet. Mer att jag vill ge supportrarna en seger. Med den här uppgången till allsvenskan så ger vi supportrarna också mer derbymatcher och det är en viktig del för självkänslan för Hammarby-supportrar. Det är viktigt att vara med i derbymatcherna. Men lika viktigt för supportrarna när de får distans till det är det här långsiktiga. Eller vill vi gå tillbaka till den här quick fix-varianten där vi inte lyckades ta oss upp för att det blev för kortsiktigt tänk, som supporter också. Jag tror att fler vill ha det långsiktiga. Vill man inte det, då ska man ta in en annan tränare, avslutar Nanne Bergstrand.

Publicerad 2015-03-06 kl 10:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons