POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
HAMMARBY

Nannes fråga till Bajen-fansen: "Vad är viktigast - långsiktigheten eller att slå Dif?"

Foto: Scanpix

Nyligen ett cupderby mot AIK, nu en grannfejd med Djurgården. Då har Hammarbys tränare Nanne Bergstrand sökt svar från klubbens supportrar.
- Jag försöker ställa frågan till dem, om det finns någon motståndare som är viktigare att slå än vår långsiktiga vision, säger Bergstrand till fotbollskanalen.se.

Två veckor innan den allsvenska premiären spelade Hammarby ett bortaderby mot AIK i svenska cupen. Då fick Bajens tränare Nanne Bergstrand för första gången vara med om ett Stockholmsderby.

När han nu går in i måndagens hemmaderby mot Djurgården på Tele2 Arena vet han alltså i alla fall lite om vad som väntar. Men Bergstrand fokuserar inte mycket på det som sker runtomkring matchen och det stora intresse som finns för drabbningen.

- Det är en fördel att inte vara stockholmare nu. Det är lättare för mig att ha distans till den biten. Men det tråkiga som tränare är ju att du stänger av inramningen för att kunna göra ditt bästa, säger Nanne Bergstrand.

Bajen-tränaren känner en viss skillnad i uppladdningen nu jämfört med den man hade inför AIK-mötet.

- Jag upplevde matchen mot AIK mer uppskruvad med tanke på att det var det första derbyt för Hammarby på fem år. Nu är det rätt nära i tiden. För de spelarna som inte varit med om ett derby tidigare var AIK-matchen tacksam att ha, inte minst eftersom att vi vann. Det mentala utgångsläget på spelarna då var väldigt bra, liksom i premiären. Det är en av våra styrkor, att det inte är många matcher där vi är övertända eller undertända. Vi hamnar rätt.

Inför derbyt mot AIK visste du inte riktigt om du skulle behöva jobba med spelarna för att undvika att de blev övertända. Hur blev det, behövde du göra det?

- Jag försökte vara så nära dem som möjligt mot slutet, men jag behövde inte göra något extra. Nu känns det likadant.

Är du imponerad över att spelarna hanterar situationerna så bra?

- Nej, inte med tanke på det jobbet vi har lagt ner. Vi jobbar mycket med mentala processer, och inte bara med den mentala coachen (Anders Friberg), utan över huvud taget. Jag kan inte säga att jag är överraskad, men jag är glad. Det är ett tecken på att vi har en bra grupp.

- De yttre faktorerna kan påverka. Men det är viktigt att känna av klimatet. När du tränar under de två sista dagarna innan match så känner du av om något behöver justeras.

Just nu säljer Hammarby biljetter på löpande band, till alla olika matcher. Över 100 000 platser är redan uppbokade på de fyra första hemmamatcherna. Så vad är det som händer kring Hammarby? Nanne Bergstrand vet inte.

- Jag har inget svar. Redan från början försökte jag ställa frågan: ”Var sitter den här identiteten i Hammarby, som är så stark?”. Det är ingen som riktigt kan förklara det, säger Nanne.

Har du närmat dig ett svar då?

- Nej, det har jag inte. Men det är väldigt bra för svensk fotboll. Publikmässigt är det Hammarby som är loket just nu. 

Kan du se din egen del i den här enorma intresseutvecklingen?

- Det är väl att jag varit en katalysator på något sätt, att jag varit med och påskyndat lite reaktioner. Det har varit en framtidstro i hela föreningen från dag ett, och det är en jädra viktig kraft att bära med sig.

När Hammarby nu spelar derbyn igen behöver Nanne Bergstrand hantera det faktum att matcherna mot grannlagen AIK och Djurgården är enormt viktiga för klubben och dess fans. För samtidigt ligger fokus på den långsiktiga processen och att utveckla laget.

- Nu försöker jag ställa frågan till Hammarby-fansen, om det finns någon motståndare som är viktigare att slå än vår långsiktiga vision. "Nej", säger de.

 De säger nej?

- Ja, men jag tror att innerst inne så, på måndag, är det nog många som säger att det ändrats. Men för oss finns det ingen motståndare som är viktigare att slå än den långsiktiga visionen. Annars skulle vi vara så beroende av det kortsiktiga resultatet, och så kortsiktig får man inte vara. Det är den kortsiktiga historiken, som finns i Hammarby, som dragit ner klubben i den situation som var tidigare.

Kan en seger i ett derby och all den positiva energi som det ger hjälpa till i er process med att bli ett bättre lag?

- Man kan påverkas och få energi. För man kan inte nonchalera resultat, men de får inte äga mig. Det äger inte oss. Vi är på väg någonstans. Men det hjälper till att påskynda processen. Det kollektiva självförtroendet får en piff uppåt. Man kan få viktiga kvitton av derbyn.

Kan man på samma sätt drabbas av negativ energi vid en förlust, tror du?

- Först och främst tänker jag inte i de banorna, för då förlorar man matchen två gånger. Men nej, för då kommer vi tillbaka till att visionen är så viktigare än enstaka matcher. Vi har mer att vinna än förlora här.

Bergstrand har annars bra koll på morgondagens motstånd.

- De är duktiga att vända spelet på deras forward. De är välorganiserade, som alla Pelles lag. Vi vet också att på det här snabba underlaget så kan vi mycket väl, över 90 minuter, hamna i en böljande fotboll. 

- Djurgården är mycket Pelle Olsson-inspirerat. Vi får se hur det är att möta dem, det beror på i vilken form vi själva är. Men vi har haft bra fart på träningarna, trots ett relativt tätt schema. Det känns som vi ska kunna hålla uppe tempot över 90 minuter och det är nog nyckeln, avslutar Nanne Bergstrand.

Publicerad 2015-04-12 kl 11:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto