TV: Giffarnas succé - briljant klackassist och segermål mot Hammarby i 90:e

Hammarby tog ledningen mot Gif Sundsvall - men glädjen varade inte länge. Sundsvall vände och vann på bortaplan i Stockholm.

Mot Gif Sundsvall hade Hammarby svårt redan i fjolårets superetta — och inte verkar det lättare i år.

Gästerna var till sist minst ineffektiva i den andra halvlekens chanskavalkad och vann med 2—1; nykomlingens tredje bortaseger på fyra försök.

Gif Sundsvall hade inte gjort mål i allsvenskan på 316 minuters spel och inte räckte det heller med att anfallarna Pa Dibba och Johan Eklund omgående serverades varsitt kalasläge att spräcka nollan på Tele2 Arena.

I stället visade hemmalagets mittfältsmotor Johan Persson, tillbaka vid sunda vätskor efter förra veckans febersjukdom, hur det skulle göras. En hörna skarvades ut av en bortahöft och nådde Persson som lugnt och behärskat satte vristen till vid straffområdeslinjen och 1—0 var ett faktum.

Hemmalaget, anfört av en lika högljudd som segertörstande publik, hade kunnat sätta även ett andra mål om det inte vore för Måns Söderqvist oerhörda ineffektivitet framför Sundsvallsmålet.

Lundström kvitterade
Strax före paus tog i stället gästernas ständigt framstormande högerback Robert Lundström saken i egna fötter. 25-åringen slog ett väggpass mot anfallaren Pa Dibba som med en märklig och säkert bara halvt medveten korkskruvspassning lyckades servera Lundström i straffområdet.

1—1-målet öppnade upp för en vildsint offensiv andrahalvlek där spelet diagonalt ledde till målchanser på målchanser — för båda lagen.

Kennedy Bakircioglu missade derbyt mot AIK senast på grund av skada men ansågs redo för match mot nykomlingskollegan Gif Sundsvall, men det höll bara i en halvlek för Hammarbys lagkapten som tvingades byta i paus.

Utan Bakircioglus lugn med bollen tappade hemmalaget nästan allt ordnat spel i uppbyggnadsfasen; det blev hafsigt, chansartat och — väldigt underhållande.

Många chanser
Svängdörrsfotbollen kunde, ja, till och med borde ha resulterat i ett par mål åt vardera hållet — men till slut var det Gif Sundsvalls isländske innermittfältare Runar Mar Sigurjonsson som, fint frispelad i straffområdet, kunde sätta det matchavgörande 2—1-målet för gästerna med fem minuter kvar att spela.

Hammarby tog bara en poäng av sex möjliga mot Gif Sundsvall i fjolårets superetta — och i år blev alltså de norrländska gästerna det första laget som lyckades besegra "Bajen" på Tele2 Arena.

Gif Sundsvall har i och med 2—1-segern vunnit tre av fyra bortamatcher i årets allsvenska.

Hammarby: Hopf – Solheim, Sätra, Sävarsson, Batan – Israelsson, Persson – Söderqvist, Besara, Bakircioglu – Hallenius.

Sundsvall: Naurin – Lundström, Ålander, Fjoluson, Larsson – Sellin, Krogh Gerson, Sigurdjonsson, Chennoufi – Dibba, Eklund.

Publicerad 2015-05-11 kl 21:02