Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vill få ungdomar att växa - genom säsongskort till Hammarbys matcher

Hammarby

Grow Söderort är ett initiativ som vill få ungdomar i utanförskap att växa som människor. Hur? Genom ett säsongskort till Hammarbys hemmamatcher.
- Vi vill att de ska bli en del av Bajen-gemenskapen, säger Christoffer Abrahamsson, Grow Söderorts grundare och styrelsemedlem i Bajen Fans.

Foto: Martin Petersson

Christoffer Abrahamsson, Grow Söderorts grundare och styrelsemedlem i Bajen Fans.

Orden och begreppet "positiv supporterkultur" är lätt att använda och prata om. Christoffer Abrahamsson och Hammarbys största supporterförening, Bajen Fans, gör mer än så. För ungefär två år sedan fick Christoffer en idé om ett socialt projekt för att hjälpa ungdomar som har det svårt på ett eller annat sätt. Han ville få ungdomar att hitta rätt i livet - genom fotbollen.

Idén blev till verklighet och i dag är Grow Söderort ett ständigt växande projekt. Under de senaste säsongerna har grönvita supportrar, via donationer från företag och privatpersoner, skänkt säsongskort till ungdomar och välkomnat de in i sin gemenskap.

Annons

- Jag tror att ett väldigt bra sätt att bryta utanförskap och destruktiva liv är att hjälpa människor att hamna i konstruktiva sammanhang. Min erfarenhet är att Hammarby är ett konstruktivt sammanhang. Det finns problem, det gör det i alla gemenskaper, men det finns framför allt en väldigt positiv gemenskap, säger Christoffer Abrahamsson, som sitter i Bajen Fans styrelse.

Under de två åren som arbetet varit igång har 152 säsongskort delats ut. Det till bland annat ungdomar som är förebilder och därför förtjänar ett årskort och ungdomar som helt enkelt inte har råd med ett säsongskort och kanske har hamnat snett i livet.

- Vi har bland annat haft ett samarbete med en ideell förening som heter Los Fruängen. Den jobbar mot utanförskap i Fruängsområdet. De har hört av sig och sagt att deras ungdomar som varit en del av Grow Söderort uppfattat det som en fredad zon för dem i en ganska kaotisk tillvaro, berättar Christoffer.

Annons

Vad är det för bra som finns i Hammarby och gemenskapen kring klubben, tycker du?
- Man får komma samman kring något gemensamt, där du inte blir dömd utifrån hur du ser ut eller vem andra kanske säger att du är. Jag tycker att fotbollsläktaren är en av få platser i samhället där du är ganska jämställd. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar, hur du ser ut, vad du har för politisk uppfattning eller något annat. För håller du på Hammarby, då är du bajare och då är du också en av alla andra.

Hur viktigt är det att utnyttja den sociala kraften som finns inom och runt fotbollen?
- Jag tycker att det är viktigt. Jag tycker att fler människor borde vara kreativa kring vad man kan använda för saker i samhället som kan göra världen bättre. Jag har ett starkt Hammarby-hjärta och har alltid haft. För min del är det naturligt att använda Hammarby för att göra världen bättre. Och jag tror att det kan vara ett sätt att göra världen bättre, precis som många andra saker. För min del är det här rätt naturligt och självklart.

Annons

Kan klubbar göra mer i sociala frågor än vad de gör?
- Ja, det tycker jag. Och jag tycker att de borde ta ett större ansvar. Framför allt att peka på det som är bra, istället för att peka på det som är dåligt. Man ska göda det som är positivt i läktarkulturen, för det tror jag alltid väger över det som är negativt. Folk kommer till slut inse att det destruktiva supporterskapet inte är hållbart och att man kan ersätta det med ett positivt supporterskap.

Hur långt har Hammarby som klubb kommit med arbetet kring sociala frågor, tycker du?
- De har påbörjat en resa som är otroligt intressant och som jag är en väldigt stor förespråkare av, där de har börjat tagit ett större socialt ansvarstagande. De har kommit en bit, men det finns en oändlig bit att gå på när det gäller det. Men de har ett tänk som jag bitvis blir otroligt stolt över som Hammarby-supporter.

Annons

Christoffer pekar bland annat på Hammarbys arbete med att fostra inte bara fotbollsspelare i ungdomslagen, utan även goda människor.

- Ja, de försöker på olika sätt hitta sätt att arbeta för socialt ansvarstagande. Det finns åtskilliga tusen inom Hammarby fotboll och dess ungdomsverksamhet. Bara där tar de ett stort ansvar genom ledare och så vidare.

Initiativtagaren till Grow Söderort ser också gärna att AIK och Djurgården lyckas väl med sina sociala projekt.

- Jag tror att det kan skapas en positiv konkurrens mellan våra klubbar när det gäller att driva ett vettigt socialt arbete. Vi ska inte samarbeta med varandra, men vi ska utmanas av varandra.

Till den kommande säsongen vill Grow Söderort utvecklas och förbättras. Framför allt på en punkt ser Christoffer att projektet kan bli bättre - att på ett tydligare och enklare sätt integrera ungdomarna i de supporterkretsar som redan finns. Då kan också enklare följa upp och utvärdera vad säsongskorten inneburit för ungdomarna.

Annons

- Vi försökte ha supporterträffar med ungdomarna där vi ville prata om vad ett konstruktivt supporterskap är. Men intresset var inte som vi hade önskat, utan det var väldigt lite. Men inför den här säsongen kommer vi ha en supporterträff där vi delar ut säsongskorten, vilket gör att de som får säsongskort måste komma på supporterträffen. Där kommer vi ha representanter från Hammarby fotboll och Bajen Fans på plats för att prata om positivt supporterskap, konstruktiv supporterkultur och hur man är en schysst person, säger Abrahamsson.

- Framför allt är det genom supporterträffar som vi kan stärka arbetet. Säsongskort är bra, det ger människor som inte annars kan se fotboll chansen att se fotboll. Det är bra, men att ha supporterträffar gör att vi tydligare kan arbeta med de människorna. Vi kan till exempel bjuda in andra supportrar till träffarna och de får bli inspirerande exempel för hur man kan bryta ett destruktivt liv och hur Bajen kan bli en sorts värld där man får förmågan att bryta det.

Annons

Till i år kommer säsongskortsinnehavare även kunna skänka bort biljetter till enstaka matcher som de inte kan gå på. Det sker via ett samarbete mellan Grow Söderort och Hammarby Fotboll.

- Men Grow Söderort är fortfarande ett supporterinitiativ och det tycker vi är viktigt att slå an om. Det är inte Hammarby Fotboll som driver det här. Utan de är med för att stötta oss, utifrån att vi tycker det är okej. De är en stödjande part och även positiva till det vi gör och vill göra det som de kan för att stötta oss, betonar Christoffer.

Ofta får en negativ bild av supportrar komma fram i media och rampljuset. Christoffer vill trycka på det positiva i supporterkulturen och visa fram det.

- Fördomar bygger ju oftast på någon form av gnutta sanning som man förstorar upp och låter bli en normerande bild för ett helt sammanhang. Med fotbollssupportar finns det problem, det är bara att konstatera att det finns stök på läktaren och människor som agerar destruktivt. Men de får en oproportionerligt stor medial uppmärksamhet och jag tror media där bitvis låter det destruktiva bli allt för tydligt.

Annons

- Det finns otroligt många positiva exempel när det gäller supporterskapet. Framför allt kan jag känna kring det tragiska dödsfallet inför allsvenska premiären i fjol, att då märktes det att hela Fotbollssverige kom samman och ville stå upp, enade, mot våld och mot det destruktiva. Jag tror på att försöka uppmärksamma det istället.

Christoffer beskriver gemenskapen i Hammarby som "varm, kärleksfull och vacker".

- Framför allt tycker jag att det finns något otroligt lärorikt i att inte bli dömd utifrån yttre företeelser, säger han.

- Jag är helt övertygad om att det finns många ungdomar som är i behov av hjälp. Och jag tror att supportervärlden kan vara ett bra sammanhang att växa i. Jag har ju kompisar som genom bland annat Bajens Fans känt att de först blivit bemyndigade som människor där, att folk trodde på dem och att de kunde växa först där. Att folk sa: "Du kan göra grejer".

Annons

Han resonerar vidare:

- Sen tror jag att det framför allt i våra förorter finns ett socioekonomiskt utanförskap, där folk inte riktigt har råd sådant här. De har på gränsen råd att leva, men inte att delta i sådana gemenskaper som de kanske skulle vilja vara en del av.

När Christoffer arbetar med Grow Söderort så ser han till den stora bilden. Till människan och inte bara supportern.

- Min längtan är att inte bara få de här ungdomarna engagerade i Bajen, utan också att få de att växa som människor. Många av dem är individer som har fått höra att de är ganska odugliga och bara är till för att skapa problem. Jag vill hjälpa de att hamna i ett sammanhang där folk säger: "Vi tror på dig, vi tror att du kan göra något gott".

Christoffer avslutar leendes:

- Om man tänker långsiktigt, om Grow Söderort får växa och bli en naturlig del av de södra förorterna. Då kommer det göra att fler ungdomar vill spela i Hammarby för att man kommer i kontakt med det genom syskon eller något annat. Tänk om tio år, det vore fantastiskt om någon kille, vars första steg var att han fick säsongskort när han var tolv, spelar för Hammarbys a-lag. Det hade varit hur kul som helst.

Annons
Publicerad 2015-02-25 kl 07:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto