POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Hammarbys fans portas från derby

Hammarby tvingas hålla sin klacksektion på Råsunda stängd i nästa derby mot Djurgården den 20 oktober och AIK får betala 35 000 kronor i böter.
Det blir konsekvenserna för klubbarna efter den senaste publikskandalen.

På fredagen meddelade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd straffen för händelserna i samband med derbyt mellan AIK och Hammarby på Råsunda den 25 augusti.
-Vi ser mycket allvarligt på att skarpa knallskott riktades mot personer, att skotten briserade i deras omedelbara närhet innebar risk för personskador, säger nämndens ordförande Khennet Tallinger till TT.
Matchen mellan AIK och Hammarby fick tillfälligt avbrytas efter att AIK:s målvakt Tomi Maanoja fått fyrverkeripjäser kastade mot sig sedan Hammarbysupportrarna reagerat mot en tveksamt dömd AIK-straff. Fyrverkeripjäserna var inte de enda under matchen, Maanoja hade fått söka skydd tidigare och även poliser attackerades. Även AIK-supportrar tände bengaler.
-AIK:s böter är en normalpåföljd. I Hammarbys fall kände vi att det krävdes ett hårdare straff, att böter inte räckte. Inte heller kände vi att det skulle vara tillräckligt med att sätta upp nät framför supportrarna, motiverade Tallinger beslutet att utestänga Hammarbys klack från nästa match på Råsunda.
Att Hammarbysupportrar varit inblandade i incidenter förut lade grund för beslutet. Enligt Tallinger ser nämnden händelserna under augustis derby som en upptrappning. Det är första gången som nämnden beslutat att stänga av en sektion.
Hammarbys vd Michael Andersson hade klockan elva på förmiddagen precis fått disciplinnämndens beslut i sin hand.
-Vi har inte satt oss in i beslutet ännu, så jag vill inte kommentera det här nu. Vi återkommer under dagen med vår ståndpunkt, säger han till TT.
Nästa gång Hammarbys supportrar agerar på liknande sätt kan påföljden för klubben bli än hårdare. Nämndens ordförande är beredd att utdöma spel inför tomma läktare eller spel på neutral plan. Han hoppas dock slippa utdöma sådana straff.
-För det krävs effektivare visitering och effektivare övervakning från klubbarnas sida. Det är ju uppenbart att supportrarna haft med sig pyrotekniken in på arenan.
AIK:s böter rör förutom pyroteknik även otillåten reprisering av straffsituationen.

TT

Publicerad 2008-09-12 kl 11:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå